Az ARM bemutatta a Mali-450-es IGP-t

Jem Davies tartotta magát múlt héten tett ígéretéhez, és az ARM bemutatott egy új grafikus vezérlőt az idei AMD Fusion Developer Summit alkalmával, továbbá vázolta a cég későbbi terveit is. Az ARM jelenlegi IGP-i az Utgard architektúrára épülnek, mely távolról sem mondható manapság modernnek, de mindenképpen versenyképes a konkurenciával. Az ARM Mali-450 valószínűleg az utolsó fejlesztése a korosodó rendszernek.

A Mali-450 lényegében a Mali-400 kiterjesztése. Ugyanúgy az AMBA 3 AXI interfészre kapcsolódik, ám két vertex feldolgozó beépítése lehetséges a korábbi egy helyett, emellett a fragment egységek maximális száma is megduplázódik, vagyis maximum nyolc lehet belőlük. A Mali-450 – elődjéhez hasonlóan – többféle MP konfigurációban licencelhető, de az alapkonfiguráció megegyezik a Mali-400MP4 logikai felépítésével.

Teljes kiépítés mellett az újdonság teljesítménye – azonos órajelen – nagyjából kétszerese annak, mint amit a Mali-400 nyújt szintén teljes kiépítéssel. A funkciók szempontjából sincs változás. A felújított rendszer továbbra is az OpenGL ES 2.0-t és az OpenVG 1.1-et támogatja.


[+]

A főbb változások inkább az implementációt érték, ugyanis az ARM sok szempontból optimalizált a dizájnon, így dacára annak, hogy a fragment egységek száma duplájára emelkedett, a Mali-450 alig foglal el több helyet a lapkán, mint elődje. Ebből kitalálható, hogy a termék elsősorban a középkategóriát célozza, ahol a felvázolt képességek megfelelőnek mondhatók. Az IGP-t természetesen már lehet licencelni, és az ARM számításai szerint az év végére feltűnhetnek az első okostelefonok a friss fejlesztésre alapozva.

Természetesen a Mali-450-nek mindenki örül, de szomorúak lennénk, ha csak ennyi lett volna a nagy bejelentés. Szerencsére a vállalat felvázolta a későbbi terveket is, melyben már az új Midgard architektúrára szerepel. E köré a Mali-T604 és a Mali-T658 épül, melyekről korábban már részletesen írtunk. Az új rendszer előnye, hogy támogatja az OpenCL 1.1-et, illetve a DirectX 11-et is, mely a Windows RT szempontjából nagyon fontos szempont. Természetesen ez magával vonja a DirectCompute 5.0 kezelését is, így a C++ AMP támogatása is megoldható. Az új generációs IGP-ket már egy ideje lehet licencelni, és a Mali-T604 debütálása már nincs is olyan messze.


[+]

A Midgard architektúrát később a Skrymir váltja. Erről az ARM nem igazán beszélt részletesen, de a hírek szerint ez lesz az első olyan IGP, mely számos értékes kiterjesztés mellett támogatja a HSA-t, így például ugyanazokat a pointereket kezeli, amiket az új generációs ARM CPU, képes lesz elérni a processzor virtuális címterét, illetve a két egység teljesen koherens memóriát oszt meg. Látható, hogy erős az összefüggés az AMD víziójával, de ez annyira nem meglepő, hiszen a két cég hasonló jövőkép után megy, minek okán mindketten tagjai a HSA alapítványnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés