Csúcskategóriás alaplappal várja a Kaveri APU-t az ASRock

Ugyan a Socket FM2+ tokozású, Kaveri kódnevű AMD APU-k érkezéséig még hátra van néhány hónap, ugyanakkor az őket fogadni képes alaplapok már szépen lassan szállingóznak. Ez mindenképpen egy jó dolog, hisz az új generációs megoldások érkezésére már biztosan széles körben elérhetőek lesznek az alájuk szükséges modellek. Az ASUS és a Gigabyte már bejelentett pár alaplapot, mely gyártókat most az ASRock követte, ráadásul rögtön egy igen combos megoldással.

Az FM2A88X Extreme6+ jelzésű újdonság az AMD A88X (Bolton-D4) vezérlőhídra épül. A Socket AM3+ foglalathoz hasonlóan a Socket FM2+ is fekete színt kapott, így már első ránézésre is könnyű megkülönböztetni a korább Socket FM2-esektől. Ebbe a korábbi Trinity vagy Richland APU-k mellett már a Kaveri is bepattintható lesz, melyből a legnagyobb étvágyú modellek maximális fogyasztása 95 watt. A négy DDR3-es foglalatba hivatalosan legfeljebb DDR3-2133-as modulokat pakolhatunk, de tuninggal akár 2600 MHz fölé is fel lehet majd kapaszkodni. A különféle PCI Express aljzatokból összesen két darab x1-es, és három teljes hosszúságú került fel a nyomtatott áramköri lapra. Utóbbiak közül a felső kettő a 3.0-s specifikációknak is megfelel, de ennek kihasználásához Kaveri APU szükségeltetik majd. SATA interfészből összesen hét darab, legfeljebb 6 Gbps-os sebességre képes aljzat került fel az alaplapra, melyek vezérléséről az A88X FCH gondoskodik.

A tápellátásért 8+2 fázis felel, így a tuninggal sem lehet majd különösebb probléma. Hátlapi kijelzőkimenetből összesen négy került fel az FM2A88X Extreme6+-ra: D-Sub, DVI-D, HDMI és DisplayPort. Ezeket természetesen egyszerre is meg lehet hajtani. Mindemellett egy HDMI bemenet is került az újdonságra, mely gyakorlatilag egy egyszerű átvezetés a kimenetekhez, azaz rögzíteni nem tudjuk a bejövő adatfolyamot, csak kivezetni a már említett alaplapi kimenetek valamelyikén található megjelenítőre. A hangzásvilágról a Realtek ALC1150-es kodek gondoskodik, de ezt kiegészíti Purity Sound névre keresztelt rendszer, mely 115 dB-es jel-zaj viszonyt kínál. A chip mellé kettő, Texas Instruments NE5532-es műveleti erősítő társul, melyek a differenciál- és a fejhallgató-erősítő szerepét töltik be, utóbbi 600 ohmos termékek kezelésére is képes. Emellett a tervezők megpróbálták minél alaposabban elszeparálni a hangkeltő szekciót az alaplap többi komponenstől, illetve a különféle részegységek egy alumíniumházat is kaptak az esetleges zaj további csökkentése érdekében.

A várhatóan 150 dolláros árszint körüli FM2A88X Extreme6+ szállítása hamarosan megkezdődik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés