ASUS blog: harminc év nagy idő

Idén ünnepelte 30-ik születésnapját az ASUS, amely – sok versenytársához hasonlóan – egy „garázsból” lett óriáscég.

Tipikus történet az IT világában: néhány, számítástechnikában dolgozó mérnök új céget alapít, amely egyrészt a szerencsének, másrészt a szakértelemnek és megszállottságnak köszönhetően mára a világ egyik meghatározó óriásává növi ki magát, milliárd dolláros forgalommal és sok esetben fanatikus rajongókkal (vagy éppen ellendrukkerekkel). Cikkünk szólhatna a HP-ról, az Apple-ről vagy akár az Intelről is, de ezúttal az ASUS-ról beszélünk, amely idén ünnepelte 30-ik születésnapját. Ennek kapcsán nem maradhattak ki a termékek sem, de persze van helye a múltidézésnek is az 1989 április 2-án, gyakorlatilag egy kávézóban megszületett cégnél.

Munkában az ASUS alapítói 1989-ben
Munkában az ASUS alapítói 1989-ben (forrás: ASUS)

A négy mérnök, M.T. Liao, T. H. Tung, Ted Hsu és Wayne Hsieh célja egy „kicsi és gyönyörű” vállalkozás létrehozása volt, amelynek nevét a görög mitológia szárnyas lovától, a Pegasustól vették, a legenda szerint azért maradva az utolsó négy betűnél, mert így az ABC szerint rendezett listákban előrébb kerülhettek (a Pegasusszal való kapcsolat aztán később is előkerült még, például a 2008-ban, Pegatron néven leválasztott OEM részlegnél).

Ahogy mondani szokás, nem elég a tudás, szerencse is kell sikerhez: az ASUS politikai és gazdasági értelemben is a kiváló pillanatban született, Tajvan gazdasága nemcsak dübörgött, de sikeresen éreztek rá arra is, hogy mekkora potenciál van a beinduló IT ipar hardverigényének kiszolgálásában. Mivel a szigetország akkoriban még nem számított olyan gyártói nagyhatalomnak, mint manapság, az amerikai nagy gyártók, így például az Intel sem sietett kiszolgálni igényeiket, sokszor hónapokat kellett várniuk a legújabb platformokra.

Az ASUS első termékeinek egyike, a Cache386 alaplap
Az ASUS első termékeinek egyike, a Cache386 alaplap (forrás: ASUS)

A céges legendárium szerint az ASUS egyik első terméke, egy 486-os alaplap is úgy született, hogy még nem kapták kézhez a 486-os processzort, viszont ennek ellenére is jobban működött az Intel saját megoldásánál. Ez a lap, illetve testvére, a 386-osok számára készített Cache 386/33 alapozta meg az ASUS hírnevét, amelyet az egy évvel később kiadott EISA 486 öregbített tovább. Alig hat évvel később, 1995-ben már a világ vezető alaplapgyártójává váltak, a cég pedig lassan elkezdett terjeszkedni a komponensek világán túl is: 1997-ben kijöttek első noteszgépükkel, a P6300-zal (egy 266 MHz-es Pentium II dolgozott benne, akár 64 Megabájt (!) RAM és 3,2 GB-os HDD társaságában), 2003-ban pedig a mobiltelefonok felé nyitottak a J100 képében.

ASUS P6300
ASUS P6300 (forrás: ASUS) [+]

Az ASUS nevéhez fűzhető az óriási sikert jelentő nettop kategória megszületése is a 2007-es Eee PC okán. A játékosokat célzó Republic of Gamers márka 2006-ban jött létre, 2008-ban pedig három részre váltak: az ASUS mellett a már említett Pegatron, valamint a például házakat és más kiegészítőket gyártó Unihan is megjelent a színen. A fiatalabb olvasók talán nem tudják, de a ma már külön utakon járó ASRock is ASUS-leszármazott, amelyet 2002-ben hoztak létre, ma már pedig a Pegatron tulajdona.

Azt már felsorolni is nehéz lenne, hogy az elmúlt 10-15 évben milyen sikeres vagy éppen valamilyen rekordot tartó termék került ki az ASUS gyáraiból. Azon túl, hogy a világ legnagyobb alaplapgyártója, egyben az egyik legnagyobb notebookgyártó is, a ROG márka pedig több területen is piacvezető a maga kategóriájában. Annak érdekében, hogy egy rajongók minden igényét kiszolgálják, az ASUS és ROG számítógépházak, hűtések, hálózati eszközök, perifériák mellett egészen extrém hátizsákokat is piacra dobtak.


[+]

Annak ellenére, hogy hatalmasra nőtt, a cég ma is nyitott a határok feszegetésére – ikonikus elnöke, Jonney Shih túláradó lelkesedéssel szokta minden kiállításon prezentálni a néha vakvágányra, néha sikerre vezető különleges termékeket, mint amilyen volt például a kétkijelzős Taichi notebook, a telefon-tablet-noteszgép hibrid Transformer Book Trio, a háztartási robot Zenbo, a vízhűtéses, tuningolható GX 700-as notebook vagy éppen a tapipadot érintőképernyővel helyettesítő ScreenPad.

Mérföldkövek az ASUS történetében:

  • 1989: Az Intel és ALR termékekben használt Cache386/33 és 486/25 alaplapok megjelenése
  • 1992: Az ASUS hivatalosan is az Intel partnere lesz
  • 1995: Az ASUS a világ vezető alaplap-gyártójává válik
  • 1997: Az első laptop megjelenése: ASUS P6300.
  • 2003: Az első ASUS 3G összecsukható telefon megjelenése: J100
  • 2006: A Republic of Gamers (ROG), az ASUS egyetlen almárkájának megalapítása.
  • 2007: Az első játékhoz optimalizált laptopok megjelenése: ASUS G1 és G2
  • 2011: Egy 4,3 hüvelykes okostelefon és egy 10,1 hüvelykes táblagép hibridjének megjelenése: ASUS PadFone sorozat
  • 2012: A világ első „szétválasztható” ultrabook gépének megjelenése: ASUS Transformer Book
  • 2013: Az első Google-lel együtt fejlesztett táblagép megjelenése: ASUS Nexus 7
  • 2017: A világ legvékonyabb játékhoz optimalizált laptopjának megjelenése: ROG Zephyrus
  • 2018: A világ első 4K felbontású, 144 Hz-es képfrissítési sebességű játékmonitorának megjelenése: ROG Swift PG27UQ
  • 2019: A három évtizedet megünneplő, limitált kiadású, bőrrel és arannyal borított ASUS ZenBook Edition 30 megjelenése

Végezetül pedig egy személyes élmény: első saját pénzen vásárolt saját gépemben is egy ASUS alaplap volt, az Intel 430HX lapkakészlettel, és akkoriban egyedülálló tuningolhatósággal, ami annyit jelentett, hogy az FSB órajelét a szabványos 66 MHz helyett 75, illetve 83 MHz-re is beállíthattuk rajta, ami a mellé vásárolt Pentium 133-ból (ami így 133 MHz helyett 166 MHz-en dolgozott) a hozzá készített vízhűtéssel egy igazi fenevadat varázsolt, rekordokat döntve például a Quake alatt.

ASUS P55T2P4 - tuning 1996-ból
ASUS P55T2P4 - tuning 1996-ból [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények