ASUS blog: mechanikus kapcsolók a ROG-műhelyből

Az ASUS sok év után úgy döntött, hogy saját gyártású kapcsolóit teszi legújabb billentyűzeteibe.

A billentyűzetek kategóriájában a mechanikus kapcsolókkal ellátott modellek jelentik a csúcsot; a technológia legnagyobb előnye a membrános megoldásokkal szemben, hogy minden gomb lenyomása ugyanolyan, ezért a számítógép minden egyes leütésnél ugyanakkor és ugyanúgy reagál, ahogy az előzőnél, ami nem csak játék közben, de gépeléskor is hasznos lehet. Az elmúlt években számos gyártó kapta fel ezt az irányt, így az utóbbi időben piacra dobott modelleknek már igen nagy része mechanikus, ráadásul kapcsolóból is rengetegféle elérhető már – nincs könnyű helyzetben az a vásárló, aki új eszközt szeretne választani, mert a kínálat igencsak bőséges.


[+]

Nem csak a felhasználók, de a gyártók is nehéz helyzetben vannak, ugyanis nem könnyű eldönteniük, hogy melyik márkától válasszanak mechanikus kapcsolókat legújabb modelljeikbe, ezért többen is arra adták a fejüket, hogy elkészítik saját megoldásukat. Így tett az ASUS is, akik sokáig a legendás Cherry portékájából válogattak, tavaly azonban úgy döntöttek, hogy szép lassan bevezetik a piacra az általuk készített switcheket is, most pedig már összesen ötféle kapcsoló közül választhat az, aki ROG billentyűzetet kíván vásárolni.

A tajvani gyártó jelenleg két, eltérő technológiára épülő switchet tart a piacon, közülük az egyszerűbb NX névre hallgat és felépítését tekintve nagyon hasonlít a Cherry MX modellekre, sőt, a gombkupakok rögzítésére szolgáló, kereszt alakú elem egy az egyben megegyezik a cseresznyés logósokéval, ezzel is növelve a kompatibilis kupakszettek listáját. Ez az elem – a legtöbb mechanikus kapcsolóhoz hasonlóan – egy műanyag házba csúszik be, ami átlátszó annak érdekében, hogy az RGB világítás minél látványosabb legyen, a leütés regisztrálása pedig a kapcsoló alján található fémlemez elérésével és lenyomódásával történik.


[+]

A ROG NX kapcsolókból jelenleg három változat érhető el, melyeket különböző színekkel jelölnek, és specifikációikat tekintve komoly eltérések vannak köztük, melyek kihatással vannak a leütés karakterisztikájára. A leginkább népszerű modellnek a piros színű változat számít, mely lineáris működéssel és 4 milliméteres teljes nyomásúttal rendelkezik, lenyomásához 45 cN erő szükséges, a kapcsolási pont pedig 1,8 mm mélyen van.

A lineáris karakterisztika miatt ezt a kapcsolási pontot lenyomás közben nem érezzük, ennek köszönhetően a gépelés igen „simának” érződik, ellentétben a kék színű kapcsolóval, ahol a klikkelős hanghatás mellett érezni is lehet, amikor elérjük a 2,3 milliméternél található aktuációs pontot, és lenyomásához is több, 65 cN erő szükséges. Amennyiben fontosnak tartjuk, hogy érezzük a kapcsolást, de a switch hangjával nem szeretnénk zavarni a környezetünket, a harmadik, barna színű opció lesz számunkra a tökéletes választás, hiszen ennél megvan a taktilis karakterisztika, de már hallható visszajelzés nélkül, itt a lenyomási út 2 mm, az erő pedig 58 cN.

Nem hagyhatjuk ki a kapcsolók bemutatását anélkül, hogy említést tennénk azok tartósságáról, márpedig a ROG NX switchek a gyártó szerint akár a 70 millió leütést is elérhetik, ami még egy újságíró számára is több éves megbízható működést jelent, egy átlagos felhasználó pedig akár még unokáinak is továbbadhatja perifériáját – hacsak nem az elektronika teszi le a kanalat a kapcsolók előtt.


[+]

Ennél még egy fokkal tartósabbnak ígérkezik a 100 millió lenyomásra hitelesített RX széria, melynél a leütés regisztrálása nem két mozgó alkatrész érintkezésével történik, hanem a kapcsoló aljában működő fénysugár megtörésével. Ez a technológia nem csak tartósabb, de gyorsabb is, hiszen a lenyomás ténye egyértelműbb, mint az egymással összeérő alkatrészeknél, ezért a rendszer is hamarabb képes reagálni.


[+]

További pozitívum még, hogy a központi elemet körülvevő X-stabilizátornak és a kapcsolóhoz négy ponton rögzülő kupakoknak köszönhetően stabilabbnak is érződik a használat, hiszen a szerkezet még annyira sem lötyög, mint egy átlagos működésű mechanikus kapcsoló.


[+]

A ROG RX kapcsolók két színben, pirosban és kékben érhetőek el, itt azonban nincs különbség a teljes út és a kapcsolási pont mélysége között, ezeknél egyaránt a 4, illetve 1,5 milliméteres adat a mérvadó, a differenciát inkább a lenyomáshoz szükséges 45, illetve 65 cN erő, valamint a már fent említett, karakterisztikabeli tulajdonságok jelentik.

ROG Strix Scope RX
ROG Strix Scope RX [+]

Az ASUS saját kapcsolói a gyártó drágább, ROG szériás billentyűzeteiben érhetőek el, közülük a ROG Strix Scope alapverziója mindkét típusú kapcsolóval rendelhető. Az Aura Sync rendszerből vezérelhető, háttérvilágítással is ellátott modell úgynevezett floating dizájnnal rendelkezik, vagyis a kapcsolók teljes egészükben „kilógnak” a billentyűzet fém fedlapjának síkjából, így a kupakok néhány milliméterrel a fedlap felett „lebegnek”.

ROG Claymore II
ROG Claymore II [+]

A Strix Scope-ból elérhető még TKL, vagyis numerikus pad nélküli verzió, illetve ezek leválasztható csuklótámasszal ellátott Deluxe változatai is, ezek azonban kizárólag ROG NX switchekkel vásárolhatóak meg. A ROG sorozat abszolút csúcsmodelljeinek is tekinthető Claymore II és Falchion modellek esetében már nincs meg a választás lehetősége, előbbi csak RX, utóbbi pedig magyar kiosztással egyelőre csak Cherry MX kapcsolókkal jön le a gyártósorról, ezeknél tehát érdemes alaposan átgondolni, hogy a kapcsolók típusa a fontos számunkra, vagy például a Claymore II mágnesesen rögzülő numerikus számsora, esetleg a Falchion kapacitív érintősávjai.

ROG Falchion
ROG Falchion [+]

Hazánkban egyébként számításba kell még vennünk azt is, hogy a piros színű kapcsolókkal szerelt modellekből könnyebben találunk magyar kiosztású verziót, ez is jól mutatja, hogy a gyártó is ezt a változatot tartja a legnépszerűbbnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények