ASUS blog: mit jelent a Nebula?

Természetesen nem a csillagközi objektumokra gondolunk, hanem az ASUS kijelzőspecifikációira!

Idén januárban jelent meg az ASUS – azon belül is a ROG csoport – termékeinél a Nebula név, melyet arra találtak ki, hogy a különösen jó minőségű képernyőket megkülönböztessék az átlagosabb változatoktól. De mit is takar pontosan a Nebula megnevezés?

Bár a Nebula név januárban jelent meg, maguk a kijelzők, amelyeknél ez a jelölés szerepel, nem feltétlenül idén jelentek meg, és nem is csak a ROG notebookokban találkozhatunk ilyen képességekkel rendelkező képernyőkkel. Ami viszont fontos, hogy az ASUS elkezdett odafigyelni arra, hogy játékosoknak szánt, felsőkategóriás termékeikbe csak olyan kijelzőt szereljenek, amelyek minden szempontból kiválónak minősülnek.

Nem elég tehát önmagában csak a gyors válaszidő vagy csak a magas frissítési ráta vagy csak a jó kontraszt – 2022-ben egy már alapból drága gamer notebook igenis legyen használható a játék mellett multimédiás feladatokra, irodai munkára, filmnézésre, fotószerkesztésre, 3D-s tervezésre is. A Nebula tehát ebben az értelemben egyfajta minősítés, ami elvileg garantálja, hogy a pénzünkért egy valóban sokoldalú eszközt kapunk. Nebula megnevezést kaphat VA, IPS vagy OLED panelre épülő képernyő is, a lényeg, hogy tudja azt, amit az ASUS elvár tőle. És hogy mi ezek az elvárások? Nézzük szép sorjában!


[+]

A Nebula cím elnyeréséhez szükséges feltételek négy csoportba sorolhatóak. Az első – végül is gamer eszközökről van szó – a sebesség: felbontástól függően legalább 120 Hz-es frissítési rátát és legfeljebb 3 ms-os válaszidőt kell teljesíteni. A felbontástól való függés úgy értendő, hogy Full HD esetében 240 Hz, QHD és 4K esetében pedig 120 Hz a minimum, természetesen Adaptive Sync-kel megtámogatva. A panel tudása mellett arra is szükség van, hogy a videokártya jelei is a lehető leggyorsabban érkezzenek meg a képernyőre, ezért egy Nebula kijelzőnél biztos, hogy rendelkezésre áll az integrált grafika kiiktatására szolgáló MUX Switch is.


[+]

Második szempont a láthatóság: legalább 500 nites fénysűrűség és 1200:1 kontrasztarány az, amit elvárhatunk a képernyőtől, ezekkel együtt pedig a Dolby Vision HDR támogatás is adott (bár nyilván önmagában az 500 nit és 1200:1 kontraszt még nem adhat teljes HDR élményt).


[+]

A harmadik csoportba a színekkel kapcsolatos tulajdonságok tartoznak: 8 bites színmélység mellett a teljes DCI-P3 színtér lefedése szükséges, és ezt az ASUS gyári kalibrációval egészíti ki, melynek végeredményét aztán egy Pantone tanúsítvánnyal is igazolják.

Végül az utolsó szempont, hogy a képernyő hosszabb távon is kényelmes legyen a szemnek: valamennyi Nebula kijelző rendelkezik a TÜV Rheinland igazolásával arról, hogy kékfény-kibocsátásuk alacsony, világításuk pedig villódzásmentes.

Amennyiben tehát Nebula kijelzővel szerelt ROG notebookot vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy az az eddig felsorolt paraméterekkel rendelkezik. Azt azonban tudjuk, hogy a piacon ennél jóval többet tudó képernyők is vannak – az ASUS felső kategóriás gamer noteszgépeiben is könnyen találhatunk 1000 nites, valódi HDR-t kínáló példányokat. Nos, ezek számára a gyártó egy külön kategóriát alkotott, a Nebula HDR-t, mely tényleg a notebookokban elérhető jelenlegi legjobb kijelzőtechnológiát takarja!

Egy Nebula HDR képernyő természetesen mindazt tudja, amit a „sima” Nebula, ám 10 bites színmélységet, és ami talán még fontosabb, valódi, teljes értékű HDR élményt is biztosít. Ez utóbbihoz az 1100 nites csúcs fényerő, illetve az 512 zónás háttérvilágítás szolgáltat megfelelő alapot. Ilyenkor a háttérvilágításról rendszerint Mini LED technológia gondoskodik, ugyanis ezzel lehet csak ilyen kis méretben is ennyire sok különálló zónát létrehozni. Így a végeredmény az, hogy egy képen belül akár 100 000:1 kontrasztarány is elérhető, és ezzel a képernyő már a VESA DisplayHDR 1000 tanúsítvány feltételeinek is megfelel.

Az ASUS egyébként a Nebula HDR kijelzőkhöz még egy külön áramkört is tervezett Nebula HDR Engine néven, mely a halo jelenséget hivatott csökkenteni. Ez a kiegészítő egy 1,2 GHz-es processzort használ, melynek segítségével másodpercenként 250 képet tud elemezni egy olyan algoritmussal, amelyet rengeteg videó és állókép segítségével pont arra tanítottak be, hogy a dimmelhető zónák felhasználásával a fényes felületek körül megjelenő glóriát minimumra redukálja.


[+]

Ilyen Nebula HDR kijelző persze csak a csúcskategóriában érhető el, például a ROG Zephyrus DUO 16-ban, mely az alap Nebula UHD IPS panelje mellett egy QHD felbontású, 4608 darab Mini LED-re épülő háttérvilágítású, 165 Hz-es frissítésre képes, Nebula HDR panellel is kérhető.


[+]

A DUO 16 egyébként más szempontból is érdekes, tudniillik az említett alap Nebula képernyője is különleges: ezt az ASUS a BOE-val közösen fejlesztette, és DUAL SPEC-nek hívja, ugyanis használható 4K és Full HD panelként is – az előbbi esetben négyesével összefogva és együtt kezelve a képpontokat 120 Hz helyett 240 Hz-es frissítési sebességgel tud dolgozni a rendszer a Pixel Acceleration technológiának köszönhetően.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS