Asus blog: MPCIE Combo kártya, a helytakarékosság ásza

Elsőként a Maximus V GENE alaplap esetében találkozhattunk az MPCIE Combo elnevezésű kis kiegészítővel, egészen pontosan annak is az első verziójával. A kis méretű NYÁK-ra egy félmagas mini PCI Express és egy mSATA SSD szabványú kártya szerelhető fel. Utóbbira – az Intel Smart Response technológiájával karöltve vagy igény szerint az SRT-t mellőzve – akár operációs rendszert is telepíthető, így a normál SATA csatlakozók megmaradhatnak más tárolók számára.


[+]

A mini PCI Express aljzatot az ASUS elsősorban egy adatkommunikációs (pl.: WLAN, BT, 3G/4G) kártyának szánja, mivel erre az oldalra forgalomjelző LED-ek is felkerültek, míg a túloldalon az mSATA SSD állapotjelzője kapott helyet. A WLAN-hoz szükséges antennák csatlakozói a hátlapi takarólemezen találhatók, melyek külön erre a célra kialakított lyukakon keresztül vezethetőek ki.

Az LGA1150-es alaplapok idei eljövetelével a kis kiegészítő is frissült, melynek újabb verziója a MPCIE Combo II elnevezést kapta. A legfőbb eltérés, hogy az mSATA SSD-k támogatását az újabb, PCI Express alapokra építkező M.2 (NGFF) szabvány vette át.


[+]

Maga a kártya nem sokat változott, a legfeltűnőbb különbség talán a kis fém ház, ami valószínűleg a WLAN kártya árnyékolását segíti elő.


[+]

Összességében elmondható, hogy az MPCIE Combo egy igen hasznos kis kiegészítő, hisz segítésével az alaplapok tervezőinek nagyobb szabadság jut az egyes kártyahelyek elhelyezésére, így esetlegesen nem kell lehagyni PCIe slotokat, hogy mSATA/M.2 SSD-vel, illetve egy mini PCI Express szabványú kártyával tudjuk bővíteni a rendszert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

  • Három mSATA SSD tesztje

    Leteszteltük az ADATA, az OCZ és a Kingston mSATA formátumú, elsősorban notebookokba szánt SSD-it.