Asus blog: X79-es „luxus" deszka Ivy Bridge-E alá

Szeptember elején debütált az Intel új, Ivy Bridge-E kódnevű processzora, mely a lassan két éve bemutatott LGA2011-es tokozást kapta. Ennek megfelelően egy BIOS/UEFI frissítés után szinte bármelyik korábban megjelent X79-es alaplapban működhetnek az újabb modellek is. Az ASUS ettől függetlenül úgy döntött, hogy megörvendezteti a potenciális vásárlóközönséget egy új X79-es alaplappal, mely az idén piacra dobott modellek főbb vonásait is megkapta.


[+]

Az X79-Deluxe doboza az alaplapon, valamint a szokásos kézikönyvön, driver DVD-n, és hátlapi takarólemezen felül 5 pár SATA kábelt, két SLI hidat, illetve a Q-Connector kiegészítőket tartalmazza.


[+]

A gyártó legújabb dizájn irányvonalainak megfelelően a bordák arany színűek, a nyomtatott áramköri lap illetve a különféle aljzatok pedig feketék. Az LGA2011-es foglalatba ültethető processzorok tápellátásáról összesen 10 fázis gondoskodik, míg az Intel gyári specifikáció szerinti, legfeljebb 1866 MHz-es órajelű DDR3-as modulokból maximum nyolc darabot helyezhetünk az erre fenntartott csatolókba, így akár 64 GB rendszermemóriát is csatasorba állíthatunk. PCI Express aljzatokból összesen hat darab található az X79-Deluxe-on, ami közül a négy teljes hosszúságú bővítőhely a 3.0-s specifikációknak is megfelel. Ezt az Ivy Bridge-E processzorok 40 sávot tartalmazó vezérlőjével társítva akár akár egy négy grafikus kártyát felvonultató SLI vagy CrossFire rendszer is kiépíthető. Ebben az esetben minden VGA-ra 8 sáv jut, míg két kártya esetében 16-16 sávból gazdálkodhatnak a VGA-k.


[+]

A SATA aljzatokon nem fukarkodtak a tervezők, ugyanis az újdonság nem kevesebb mint 12 darab portot vonultat fel. Ezek közül 6 darab natív port, melyekből 2 darab a SATA 6 Gbps, míg a maradék négy a korábbi 3 Gbps-es tempóra képes. A további portokról külön, PCIe sávokra ültetett vezérlők gondoskodnak. Négy 6 Gbps-es portot a Marvell 9230-as chipje vezényli, míg a maradék kettőt az ASMedia 1061 típusú megoldása hajtja meg. Utóbbiak szintén legfeljebb 6 Gbps-es sebességre hivatottak.


[+]

A hátlapon hat darab ASMedia chip által vezérelt USB 3.0-n felül két, szintén ASMedia meghajtású eSATA, illetve két Gigabit Ethernet aljzat is található. Utóbbiak közül egyről az Intel 82579V chipje gondoskodik, míg a másikat egy Realtek 8111GR vezérli. Utóbbi csatlakozási lehetőségek mellé párosul egy IEEE 802.11ac szabványú Wi-Fi is, mely egy Bluetooth 4.0 szabványú adaptert is magában foglal. Ez természetesen a 802.11a/b/g/n szabványokkal is elboldogul, azaz nem feltétlenül szükséges hozzá 802.11ac szabványt támogató router vagy más társeszköz. Ehhez természetesen egy kisebb antennát is mellékel a gyártó, mely a fenti képen látható.

Az X79-Deluxe vizsgálatát hamarosan folytatjuk!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények