Computex 2021: új GeForce-ok az ASUS tálalásában

Első körben öt típusról lebbent fel a fátyol, és a két-két léghűtéses verzión kívül egy hibrid megoldás is a színpadra lépett.

A GeForce RTX 3080 Ti és RTX 3070 Ti GPU-k bejelentését követően az ASUS sem tétlenkedett, hanem rögtön lerántotta a leplet a saját, két BIOS-szal érkező implementációiról. Összesen öt modell van a terítéken (egyelőre még sötétségbe burkolózó órajelekkel), amelyek közül a csúcsot a hibrid hűtéssel dolgozó ROG Strix LC GeForce RTX 3080 Ti jelenti. A szokásos dizájnirányelvek mentén haladó, RGB LED-ekkel feldobott burkolat alatt egy teljes hosszban elnyúló vizesblokk tanyázik, ami a GPU-ról és a VRAM-ról egy 240 mm-es radiátorra továbbítja a hőt.


[+]

A 60 cm hosszúságú, kopásálló hálóval bebugyolált csövek révén a gépház helyett gépstadion kategóriában induló tornyokba is nyugodt szívvel beszerelhetjük a videokártyát, mert ilyen hosszal szabad kezet kapunk a radiátor elhelyezését illetően. Ahogy azt már korábban láthattuk, a vizes részt egy fedélzeti blower légkavaró egészíti ki, és a FanConnect II tüskesoroknak hála két házhűtő ventilátorunk percenkénti fordulatszámát a GPU termikus mutatóinak alapján szabályozhatjuk. Természetesen a fém hátlapi takarólemez sem hiányzik a repertoárból, és ez a soron következő márkatársak esetében szintúgy igaz, a különbség mindössze annyi, hogy azokon a kivágás nagyobb.

[+]

A ROG Strix GeForce RTX 3080 Ti és RTX 3070 Ti már jóval konvencionálisabb kivitelt kapott, és a terebélyes, 2,9 slotos, három ventilátorral operáló blokk látszólag nem nagyon változott a szimpla ROG RTX 3080 óta. A középső ventilátor ellentétes irányban forog, mint a két szélső – redukálva a turbulenciát –, mialatt a lapátok peremén körbefutó (azokat "egybefolyató") határológyűrűk növelik a lefelé irányuló légnyomást, feljavítván ezzel a hatásfokot. A léghajtók magától értetődően intelligens vezérléssel rendelkeznek és támogatják a 0 dB-es üzemmódot, szóval alacsony terhelésen leállnak, s ez valóban hangtalan működéssel kecsegtet a GPU-t kevéssé terhelő felhasználás során. A FanConnect II headerek persze ezúttal is megemelik kalapjukat.


[+]

A tápegységünk felőli energiafelvétel – az LC variáns mintájára három nyolctűs PCI Express dugaszon keresztül valósul meg, és a VGA-kon található egy nagy érzékenységű áramkör, ami a rendszer instabilitását okozó feszültségingadozásokat érzékeli, s ez nagyban megkönnyítheti az esetleges hibakeresést, ha a tápunk teljesítménye nem lenne elegendő.

[+]

Egy szinttel lejjebb helyezkednek el a ranglétrán a 2,7 slotos TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti és RTX 3070 Ti kártyák, amelyeknek a picit szerényebb termetű, háromventilátoros hűtése ugyanazt a direktívát követi, mint a ROG-os nagyobb testvéreké, noha a backplate elülső perforációja talán ezen a pároson a legnagyobb. Az Aura Sync-es fényorgona visszafogottabb köntöst visel, ugyanis csak a szálcsiszolt alumíniumból készült burkolat tetejének elejére jutott egy megvilágított TUF logó, miközben a két nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó némileg csökkentett TDP keretről árulkodik. A TUF-os duó példányait izzasztó, 144 órás tesztelésnek vetik alá a csomagolás előtt, igaz, ez nem egy új keletű történet.


[+]

A brosúra megjegyzi, hogy a friss vezérlők alkatrészeinek nyomtatott áramköri lapra helyezése és forrasztása az úgynevezett "Auto-Extreme" technológiával, azaz bármiféle emberi közbeavatkozás nélkül, teljesen automatizáltan történik. Azt nem egészen értjük, hogy ezt miért kellett kiemelni, tudniillik a tajvani óriás lassacskán négy éve ezt az eljárást alkalmazza az összes VGA-jának gyártásakor.

[+]

Az újdonságok polcokra kerülésének pontos ideje és a leendő árszabásuk még nem ismeretes (hiszen még a termékoldalak sincsenek készen), bár az utóbbi mostanság amúgy is egy meglehetősen kényes kérdés a piaci szegmensen belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés