Durván visszaesik idén az alaplappiac

A szegmensen belül uralkodó ASUS és Gigabyte az eladások 25%-os csökkenésével számol.

A 2021-es esztendő igencsak jó év volt az alaplapgyártók számára, amit idén úgy néz ki, hogy masszív visszaesés követ, ugyanis a szóban forgó piac nagyjából kétharmadát birtokló ASUS és Gigabyte is jelentős eladáscsökkenéssel számol.

A DigiTimes információi szerint az idei esztendő első negyedéve még jól alakult, de tavasszal már érezhető volt a keresletcsökkenés, és most már látszik, hogy ez a tendencia akár az év végéig is kitarthat. Az eladások tekintetében az ASUS 24, míg a Gigabyte 27 százalékos csökkenéssel kalkulál. A piacot tekintve darabszámban 30 milliós eladás valószínűsíthető jelenleg, ami tízmilliós visszaesés a 2021-es eredményhez viszonyítva.

Az egészhez azért hozzá kell tenni, hogy az előző esztendőben úgy próbálták meg az egyes gyártók a VGA-kat eljuttatni a játékosokhoz, hogy csomagban árulták őket az alaplapokkal. Ezáltal számos alaplapot szimplán eladtak úgy, hogy valójában nem feltétlenül volt rá a vevőnek szüksége, de muszáj volt megvásárolnia, mert másképp nem jutott VGA-hoz. Az idei évben erre nincs szükség, mert a VGA-piac ellátása helyreállt, az árak is lassan stabilizálódnak, vagyis nem várható annál több alaplap értékesítése, mint amennyire a szegmens vásárlóbázisa normál esetben igényt tart.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés