ASUS Xonar Essence One Plus – könnyen tuningolható külső DAC

Az ASUS néhány évvel ezelőtt kimerészkedett a hangkártyák piacára, amely a cég számára akkor új területnek számított, ráadásul az egyre jobb integrált megoldások mellett manapság már közel sem akkor a pörgés ebben a szegmensben, mint mondjuk egy bő évtizeddel ezelőtt. Éppen ezért az ASUS elsősorban a hangminőségre helyezte a hangsúlyt, azokat a felhasználókat megcélozva, akik az alaplapra integrált lapkánál valami jobbra vágynak.


[+]

A színes termékpalettára végül a tavaly megjelent Xonar Essence One külső USB-s DAC tette fel a koronát, amely kiemelkedő minőségével komoly pozíciót vívott ki a számítógépes hangeszközök világában. A gyártó azonban itt nem állt meg, és bejelentette a király újabb variációját, a Xonar Essence One Plus-t, amely még nagyobb személyre szabhatóságot nyújt az audiofil felhasználók számára. A műveleti erősítők (op-amp) kritikus szerepet játszanak az audiohardveren belül: ezek erősítik fel az analóg jeleket, befolyásolva a hangszínt és hangárnyalatokat. A hangzás elkötelezett szerelmesei gyakran döntenek ezek cseréje mellett, hogy a végletekig finomhangolják a teljesítményt – ezt már az eredeti Xonar Essence One is támogatta tizenegy cserélhető műveleti erősítőjével. Ez a funkció igen népszerűnek bizonyult, úgyhogy a Xonar csapat több mint száz különböző op-ampot vizsgált be az eredeti Xonar Essence One-nal, hogy megnézze, van-e lehetőség a szélesebb körű finomhangolásra.

A hangzás karakterét illetően leghatásosabbnak ítélt hat került be a Xonar Essence One Plus kiadásba, ezzel ez az első USB DAC, amelyhez gyárilag jár műveletierősítő-cserekészlet. Az eredeti Texas Instruments TI-NE5532 műveleti erősítőket négy Texas Instruments TI-OPA2132PA és két NS-LM4562NA műveleti erősítővel kombináló speciális kiadás ötféle egyedi hangzás-testreszabási lehetőséget kínál. A csomagban természetesen található IC-fogó, csavarhúzó és egy útmutató is a  cseréhez. A csomag más Xonar termékekkel is kompatibilis, például a Xonar Essence ST/STX-szel, a Xonar Xense-szel és a Xonar DS/DSX-szel.

Ettől függetlenül az alapkoncepció mit sem változott, a 32 bites, nyolcszoros szimmetrikus upsampling funkciójával a Xonar Essence One Plus Edition továbbra is nagy felbontású, veszteségmentes audiojeleket bocsát ki, mindezt teszi 120 decibeles jel-zaj arányt (SNR) mellett. Szintén figyelemreméltó a fedélzetén található 600 ohmos fejhallgató-erősítő, amely bármilyen fülessel könnyedén megbirkózik. Pontos megjelenési dátum és vételár tekintetében a gyártó későbbi tájékoztatást ígér.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés