Athlon MP alapú rendszerek vízhűtéssel

Két német Max-Planck-Intézet is úgy döntött: AMD Athlon MP processzorokra épülő munkaállomásokat szerez be, amelyek egy részén vízhűtést fognak alkalmazni.

A Potsdam melletti Golmban lévő Gravitációsfizikai Max-Planck-Intézet Merlin fantázianevű szuperszámítógépet vásárolt, amely jelenleg a világ egyik legnagyobb teljesítményű ilyen rendszere. Az úgynevezett "szupermasina" 360 Athlon MP 2200+ és 2600+ CPU-ból áll és kizárólag egy célja van: a gravitációs hullámok létezésének bizonyítása. Ez a tudományos tétel ugyanis az utolsók között van, amelyekről Albert Einstein ugyan megemlékezett, ám amit eddig még nem sikerült bizonyítani.

A göttingeni biofizikai kémiával foglalkozó Max-Planck-intézet ugyanakkor csak öt új kétprocesszoros munkaállomást vesz az AMD-től, ám ezek mindegyike vízhűtéses. Az Icebear Systems nevű vállalat látja el ezeket a rendszereket egyenként két-két Athlon MP 2600+ CPU-val és Atotech MC-1 vízhűtőkkel, amelyet a processzorokra, a videokártyákra és az alaplapok északi hídjára szerelnek fel. Ezeket a munkaállomásokat különösen számításigényes feladatra használják, név szerint: "makromolekulák háromdimenziós megjelenítése több ezer 2 dimenziós képből".


Forrás: www.harwtare.net

Az Au-Ja! német internetes oldalon napvilágot látott ez utóbbi rendszer pontos összetétele is. A főbb jellemzők: TYAN Tiger MPX alaplap; két AMD Athlon MP 2600+ processzor; három 512 MB-os DDR-SDRAM - ECC; GeForce 4 Ti 4800SE videokártya; két 180 GB-os, egyenként 8 MB-os gyorsítótárral ellátott merevlemez; két gumibéleléssel ellátott beépítőkeret; egy DVD-R/-RW-író; egy floppymeghajtó; 460 Wattos tápegység; nagy számítógépház. Az Atotech MC-1 vízhűtőrendszer részei: egy Eheim 1048-as pumpa; két BlackIce radiátor; két MC1 CPU-hűtő; 1 MC1 grafikus kártya-hűtő és egy MC1 északi híd-hűtő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés