AVX2 támogatást kaphat az AMD Excavator mikroarchitektúrája

Ugyan az első, Steamroller mikroarchitektúrára épülő Kaveri kódnevű processzor még piacra sem került, de máris szállingóznak a leváltójáról szóló hírmorzsák. Mindez arra vezethető vissza, hogy a Steamroller tervezése már hónapokkal ezelőtt lezárult, így a szakemberek most jó eséllyel valahol az Excavator nevű utód végső simításainál tarthatnak. Utóbbi fejlesztése bizonyos körökben csak "bdver4" néven fut, mely jelölés a GCC egyik, közelmúltban megjelent frissítése kapcsán bukkant fel. A kiegészítés név szerint tartalmazza a támogatott utasításkészletek listáját is, ahol az Ivy Bridge által korábban elhozott RDRND mellett a MOVBE, BMI2 és AVX2 is feltűnt. Utóbbi három a nyár elején megjelent Haswellben debütált, melyek közül általánosságban véve az AVX2 bír a legnagyobb jelentőséggel.

A 256 bites vektorokon dolgozó, egész számos SIMD végrehajtásért felelős utasításkészletet júniusi elemzésünkben már ismertettük. A korábbi gyakorlatnak megfelelően egyelőre néhány szintetikus tesztprogramon túl nem sok minden képes kamatoztatni az AVX2 képességeit. Ritka kivételként a népszerű x264 enkódolót említhetjük, mely példás módon képes kihasználni az eddig megjelent legtöbb utasításkészletet. A helyzet idővel valószínűleg változni fog, ugyanakkor az AVX(1.0) elterjedésének tempójából ítélve még szükség lesz jó néhány hónapra (vagy évre), hogy az SSE2, illetve az SSE4.1 egész számos SIMD-utasításainak helyét széles körben is átvegye az AVX2.


[+]

Utóbbi fényében ugyan az AMD nincs túlságosan elkésve a támogatással, bár a megvalósítás érdekében nagyobb volumenű módosításokat kíván meg a modulon belül található egyetlen FPU, mely jelen formájában nincs felkészítve a 256 bites egész számos SIMD végrehajtásra. A szóban forgó támogatás egyik árulkodó előszele lehetett a néhány hónapja felbukkant, azóta is ismeretlen processzormodul, melynek fotóján többek között egy alaposan meghízott FPU látható. Azt ugyan továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mely AMD mikroarchitektúra manifesztációja látható a korábbi képen, de a Steamroller kizárásával már szinte csak az Excavator, vagy esetlegesen az azt követő megoldás maradt meg reálisnak tekinthető alternatívaként.

Az első, már minden bizonnyal AVX2 támogatással is rendelkező Excavator CPU modulok debütálása 2015-re tehető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés