Hirdetés

Az Intel bábáskodik az új Power Mac születésénél

Az AppleInsider értesülései szerint október vége óta egy külön csoport dolgozik az Intel oregoni részlegénél a következő generációs, immár Intel processzort tartalmazó Power Mac tervezésén. Az Apple 2006 első negyedévében kezdi meg számítógépei átállítását az x86 platformra, de mivel mérnökeinek egyszerre több termékcsalád újratervezésével kell megbirkózniuk, ezért külső segítséget is igénybe kell venni, hogy tartani tudják a menetrendet.

2006 első négy hónapjában a tervek szerint a megújult iMac, a 15 colos kijelzővel ellátott PowerBook, a 13 colos kijelzős iBook és a Mac mini gépek készülnek el, az új Power Mac szállítását pedig a harmadik negyedévben kívánják megkezdeni. Bár az Intel nem rendelkezik saját alaplapgyártó üzemmel, nem kizárt, hogy tervezési szolgáltatásai mellett szerződéses partnereinek gyártókapacitását is részben az Apple rendelkezésére bocsátja. Meg nem erősített információ, hogy az új Power Mac konfigurációk esetleg már az Intel Conroe kódnevű processzorait tartalmazhatják, melyek nem csupán az aktuális 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülnek, de egy teljesen új tervezésű mikroarchitektúrára alapoznak. A számítógép külső formatervét változatlanul az Apple biztosítja.

Mark Margevicius, a Gartner Research elemzője szerint a tervezési munkálatok egy részének kihelyezése az Intelhez költségmegtakarítást eredményezhet. Értelmezésünkben ez azt jelenti, hogy ha az Apple számítógépei nem is lesznek olcsóbbak, a platformváltás költségeit nem a végfelhasználókkal fogják megfizettetni. Ugyancsak egymást erősíti a két vállalatnak a várakozások szerint igen erőteljes reklámkampánya is a majdani termékek piaci bevezetésekor.

Más elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a tervezés egy részének Intel kezébe történő adása az Apple számára veszélyeket rejthet magában. Egyesek azért aggódnak, hogy az Apple képes lesz-e megőrizni a dizájnhoz kapcsolódó, eddig szigorúan őrzött szellemi tulajdonát, vagy az Intelen keresztül esetleg bizonyos eljárások, trükkök, részmegoldások másolhatókká válnak más gyártók számára. Egy magát megnevezni nem kívánó piacelemező szerint az Apple és az Intel között egy szorosabb szövetség is formálódik; szerinte több jel arra utal, hogy a chipgyártó egyedi lapkakészletet tervez, mely kizárólag az Apple rendszerekben lesz megtalálható.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés