Hirdetés

Az Intel már idén búcsút int a PATA-nak?

A HKEPC Hardware weboldal birtokába jutott, bizalmas Intel prezentáció tanúsága szerint már idén kezdetét veheti a végleges búcsú a személyi számítógépek részeként évtizedes múltra visszatekintő párhuzamos ATA (PATA) szabványtól. A weboldal által közzétett dián a chipgyártó év közepén, az i965-ös lapkakészlet déli hídjaként debütáló, ICH8 típusjelzést viselő IC-jének felépítése látható azzal a megjegyzéssel, hogy az AC'97 és PATA szabványtámogatás ezúttal már nem lesz része a lapka tudásának.

A manapság már jócskán elavultnak tekinthető, párhuzamos ATA interfész leváltását az Intel az ICH7 déli híd kifejlesztésénél kezdeményezte először, igaz jóval diszkrétebben, ez a lapkakészlet ugyanis a korábbi kétcsatornás megoldásokhoz képest már csak egycsatornás vezérlőt kapott, ami maximum két ilyen eszköz rendszerbe csatolását tette lehetővé. Az Intel által támogatott leggyorsabb PATA-üzemmódnál elméletileg másfélszer vagy akár háromszor nagyobb sávszélességet kínáló Serial ATA interfész ugyanakkor egyelőre csak a merevlemezek piacán hódít – ott viszont egyre markánsabb jelenlétet képvisel.

Amennyiben az Intel tartja magát a kiszivárgott prezentációban foglaltakhoz, úgy az optikai egységeket gyártó vállalatok hamarosan rákényszerülhetnek arra, hogy a CD/DVD-olvasók és -írók kommunikációs interfészeként nyugdíjazzák a PATA-t, ez ugyanis az a terület, ahol a gyártók alapvetően a korlátozott sávszélesség-igény miatt máig is szinte kizárólagosan a régebbi szabványt preferálják.

Az ICH8 déli híd – mely jövőre már a mobil számítógépekben is megjelenik a Crestline kódnevű lapkakészlettel – mindemellett megválik az AC'97 hangrendszer támogatásától is, eztán már csak a jobb hangminőséget és fejlettebb technológiát képviselő High Definition Audio szabványt preferálja majd a déli híd. A PATA interfész hiányát mindazonáltal további két SATA vezérlő beiktatásával igyekszik enyhíteni a gyártó, így a rendszerbe maximum hat merevlemezt vagy optikai egységet lehet majd kötni, a PCI Express x1 és a hagyományos PCI bővítőportok száma mindemellett továbbra is hat-négy marad. A kiszivárgott specifikációk szerint az új déli híd mindezen túl egy integrált, gigabites hálózati vezérlőt és egy fejlett ventilátorszabályozó áramkört is kap majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés