Hirdetés

Az Intel további részleteket árult el a közelgő Nehalem-EX platformról

Nem egészen két hónappal a Xeon 5500-as processzorok hivatalos bejelentése után az Intel további részleteket árult el a közelgő Nehalem-EX platformról. A négy- és nyolcutas szerverek központi egységét egy minden szempontból megerősített, Nehalem architektúrára alapozott processzor alkotja, ami natív nyolcmagos felépítést kínál. Gyártásakor a 45 nanométeres HKMG technológiát alkalmazzák, egyetlen szilíciumlapkára nem kevesebb mint 2,3 milliárd tranzisztort zsúfoltak.

Nehalem-EX: natív nyolc mag
Nehalem-EX: natív nyolc mag

A Hyper-Threading technológiának köszönhetően az új processzorok 16 programszál kezelésére képesek, 24 MB-nyi gyorsítótárat tartalmaznak, és négy QuickPath link található bennük. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy egy négyutas szerver valamennyi processzora közvetlenül is képes legyen a többivel kommunikálni. Az egyes foglalatokhoz összesen 16 memóriafoglalat tartozik, a négy memóriacsatornának és az Intel külső, Scalable Memory Buffer chipjeinek köszönhetően.


Nyolcutas kialakítás

A nyolcutas kialakítás összesen 64 valódi processzormagot tartalmaz, ami 128 programszál egyidejű kezelését teszi lehetővé. Ezt az IBM segítségével be is mutatták egy nyilvánosan is elérhető videó formájában. Az új platform további teljesítménynövekedést kínál az Intel Core i7 processzorokban is megtalálható Turbo Boost technológia implementálásával, de az Itanium vonalról is került át egy MCA (Machine Check Architecture) Recovery nevű megoldás, ami a szerverek megbízhatóságát és rendelkezésre állását javítja.

Az Intel egyelőre nem árult el további részleteket a Nehalem-EX kódnevű platform natív nyolcmagos processzorainak várható órajeleiről és azok pontos megjelenési idejéről, csak annyit, hogy a gyártásuk az idei év második felében kezdődik meg. Megjelenésükkel egy időben 15, különböző piacokra szánt, nyolcutas szerver is bemutatkozik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés