Az új Intel Kaby Lake processzorról érhetők el információmorzsák

Mintha csak tegnap történt volna, hogy hírt adtunk az Intel tick-tock stratégiájának hivatalos véget éréséről. Az új PAO, azaz Process-Architecture-Optimization elnevezésű modell azonban már lassan az ajtón kopogtat. A gyakorlatban is bemutatkoztak ugyanis az új, hetedik generációs Intel processzorok, melyek Kaby Lake kódnéven jelennek meg, tervezetten az év második felében.


Tick-tock helyett PAO modell.

Pár adat eddig is rendelkezésre állt, méghozzá az, hogy a kisebb sikerű, megkésett Broadwell és az ezt követő Skylake után a harmadik 14 nm-es gyártástechnológiával készülő CPU család lesz. Ezt a tervek szerint a 10 nm-es node követi majd, hacsak a fizikai határok egyre erősebb feszegetése miatt nem lépnek fel előre nem látott problémák.

Az asztali változat még nem kapott nevet.
Az asztali változat még nem kapott nevet (forrás: WCCFTech).

A kiszivárgott SiSoft Sandra adatbázisról készült képernyőmentésen a főbb paraméterek láthatók: négy mag, nyolc szál, ahogy az eddigi nem-HEDT i7-ek mindegyike esetében, 4x256 kB L2 és 8 MB L3 cache található a lapkán, melynek alapórajele 3,6 GHz, de ez turbóval 4,2 GHz-re emelkedik. A 24 számolóegységes grafikus alrendszer, az 1150 MHz-es turbó órajellel és 512 kB L2 cache-sel kísértetiesen hasonlít a Skylake GT2-es megoldására, habár optimalizálást biztosan végeznek rajta (hiszen a PAO utolsó betűjéhez célszerű volna hűnek maradniuk). Az L3 cache és a memóriavezérlő órajele kereken 4 GHz. Igen fontos kiemelni, hogy mindezeket csak iránymutatásnak szabad tekinteni, a képernyőmentésen is jól látható, hogy a processzor neve még "üres", tehát egy korai példányról van szó, a végleges gyártásig még sok minden változhat.

A mobil szegmensbe érkezik az i5-7500U
A mobil szegmensbe érkezik az i5-7500U (forrás: WCCFTech). [+]

Az i5-7500U esetén a név egy kicsit konkrétabb, a grafikus részekről viszont nincs még adat, azok lemaradtak a képernyőképről. Az U utótaggal a kis fogyasztású notebookprocesszorokat jelöli az Intel, ez sem tűnik kivételnek. CPU részegységek számában fele az előbbinek, tehát 2 mag, 4 szál, 2x256 kB L2 és 4 MB L3 cache adott, de az órajel itt sajnos nem ismert. 2,7 GHz-es alapórajelét 2,9 GHz-ig növelte a lekapott teszt során a Turbo Boost.

A Core M7-7Y75
A Core M7-7Y75 (forrás: WCCFTech) [+]

Az ultraalacsony fogyasztási szegmens a Core m-é, ami a részegységek számát, méretét tekintve az előbb tárgyalt Core i5-7500U-val egyezik, de az órajel jóval alacsonyabb: csak 1,3 GHz-es alapfrekvencia és 1,6 GHz-es Turbo Boost érhető el. Az m7-7Y75 IGP-je szintúgy rejtélyes, mint az imént említett nagyobb testvéréé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés