BCLK-s Skylake tuning, rekordokkal

Az elmúlt napokban a csapból is a Skylake architektúrás, LGA-1151 foglalatba illeszthető processzorok BCLK emeléssel megvalósított túlhajtása folyik. A szorzó állítása nélkül, a rendszer külső órajelét állítják ilyenkor magasabb értékre, ami a nem K utótagú, azaz szorzózármentes Intel központi egységek teljesítménytöbbletre vágyó tulajdonosai számára jó hír. Hazánkban tiszteletnek örvendő és nemzetközi körökben is ismertnek mondható fórumozónk, Achill3uS, valamint a tuningtól egyéb elfoglaltságai miatt mostanában kissé visszavonult régi barátja, Overlocker érdeklődését is felkeltette a tuningolás eme formája.

Sajnos az eddig hivatalosan is ilyesmit támogató alaplapok (jelenleg csak az Asrock és a Supermicro kínál BCLK tuningot hivatalosan) egyike sem állt rendelkezésükre, így egy ASUS Maximus VIII Gene deszkára esett a srácok választása. Fontos kiemelni, hogy csak egy béta verziós, a nyilvánosság számára egyelőre nem elérhető BIOS beégetése után volt lehetőségük a megfelelő beállítások megtételére, mely jelenleg még sok egyéb korlátozást tartalmaz (nincs IGP kezelés, Turbo Boost, energiagazdálkodás, valamint a CPU hőmérsékletének kiolvasása is pontatlan, egyéb lehetséges anomáliák mellett). Mindezeken felül egy K-s processzort ez a BIOS akár károsíthatott volna, így egy i3-6100 tuningja mellett döntöttek. A rendszerben még két HyperX Predator memóriamodul is szolgálatot teljesített, melyek gyárilag 3300 MHz-re hitelesített példányok, hogy még véletlenül se legyenek korlátozó tényezők.

A tuningra előkészített rendszer
A tuningra előkészített rendszer [+]

Folyékony nitrogénes hűtéssel, nagyjából -130 °C-os hőfokkal, hozzávetőlegesen 1,75 V-os feszültség és 160 MHz-et is meghaladó BCLK alkalmazása mellett meglépték a 6 GHz-et! Erre meglehetősen hosszú idő óta nem volt példa szorzózáras Intel processzortól, hiszen a Sandy Bridge óta az alapórajel minimális emelése is a rendszer instabilitását okozza, a gyártó csak a Skylake esetén oldotta fel az ezt eredményező korlátot az órajelgenerátor megfelelő paraméterezésének és a PCI Express-hez kapcsolódó buszok órajelrögzítésének lehetőségével.

A tesztelt processzor igazán szerencsés példánynak bizonyult, mert sorra zsebelték be az előkelőnél előkelőbb helyezéseket:

  • Wprime 32M 5956 MHz-en 6,722 s, globális második helyezés
  • Wprime 1024M 5914 MHz-en 3 perc 34,86 s, globális első helyezés
  • GPUPi 5993 MHz-en 8 perc 44,62 s, globális második helyezés
  • Cinebench R15 5990 Mhz-en 648 pont, globális második helyezés
  • Cinebench R11.5 5993 MHz-en 7,16 pont, globális harmadik helyezés
  • Geekbench 3 5990 Mhz-en 13 513 pont, globális második helyezés
  • HWBOT Prime 6031 MHz-en 5344.28 pps, globális első helyezés

Az elért eredmények a valamilyen szinten túlhajtással foglalkozó lelkes felhasználók hivatalos oldala, a HWBOT aktuális kétmagos processzoros listáján előkelő helyen szereplők. Lehetséges, hogy idővel megdöntik őket egy-egy még szerencsésebb processzort kifogó tuningerek, habár a mércét magasra helyezték a mieink, több erősebb, nagyobb L3 cache-t tartalmazó i3-as chip eredményét is maguk mögé utasítva.

Balázs (Achill3uS) még azzal is kedveskedett olvasóink jogos kíváncsiságát feltételezve, hogy a sikeres napot követően léghűtéssel is tesztelte a processzort a fenti programok közül néhánnyal, valamint 3D Mark 05 és 06 alatt, a LinX stabilitástesztet sem hanyagolva. 4500-tól kb. 5000 MHz-ig terjedő sebességet sikerült az alapértelmezetten 3,7 GHz-en ketyegő szorzózáras i3-asból kisajtolni, a pontos értékek az alábbi képre kattintva megnyíló galérián láthatók.

LinX stabilitásteszt 4500 MHz-en
LinX stabilitásteszt 4500 MHz-en [+]

Jó hír, hogy információink szerint az ASUS-on kívül az MSI is rendelkezik már béta állapotú BCLK tuningot lehetővé tevő BIOS-szal, valamint a Gigabyte mérnökei is dolgoznak rajta, a jövőben így minden nagyobb, hazánkban elterjedt gyártó megoldását választhatják majd az erre vágyók. Hasábjainkon közzétesszük, amennyiben bővebb információ birtokába jutunk.

A szép eredményekhez pedig ezúton gratulálunk!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés