Hirdetés

Befoltozta notebookjainak biztonsági rését az Acer

Az Acer a héten kiadta a cég noteszgépeinek jelentős részét érintő biztonsági rés tapaszát, mely egy rosszul megírt segédprogram közreműködésével véghezvihető támadások ellen jelent gyógyírt. A gépek tulajdonosai számára egy, a cég notebookjainak jelentős részére gyárilag kerülő billentyűzetparancs-szűrő alkalmazás jelenti a veszélyt: a program egy komponense biztonságos ActiveX vezérlőként regisztrálja magát, így megfelelően álcázva távolról gyakorlatilag bármilyen alkalmazás elindítható a notebookon. A biztonsági rés az Internet Explorer 6-os verziójának sebezhetőségét használja ki, így az újabb IE-változatot vagy más (nem IE-alapú) böngészőt futtató noteszgépek nincsenek veszélyben.

A biztonsági résre először tavaly novemberben hívták fel a figyelmet, az Acer ennek hatására már tavaly decemberben elkészítette a javítást, melyet most tettek közzé a vállalat weboldalán. Arról egyelőre nincsenek pontos információk, hogy hány számítógép támadható ezzel a módszerrel, az érintett komponens ugyanakkor évek óta változatlan formában megtalálható az Acer notebookjainak jelentős részén – ez a cég forgalmát alapul véve több tízmillió potenciális támadásnak kitett számítógépet jelenthet.

A javítás elérhető az Acer weboldalán, ugyanitt részletes telepítési leírást is nyújt a gyártó. Aki nem tudja biztosan eldönteni, hogy számítógépe veszélyben van-e, az futtathatja PROHARDVER! szerverén elhelyezett ellenőrző kódot, mely a támadásnak kitett gépeken kérdés nélkül elindítja a Windows számológépet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés