Hirdetés

Belépőszinten hódíthatnak a Dell első AMD-s notebookjai

Tajvani noteszgépgyártóktól származó információk szerint a Dell a várakozásoknak megfelelően heteken belül piacra dobja első olyan noteszgépeit, melyekben az Intel CPU-i helyett AMD mobil processzorok dolgoznak. A vállalat kínálatában elsőként belépőszintű AMD-s notebookok tűnnek majd fel, melyek ára a források szerint nem lépi túl a lélektani 500 dolláros (átszámítva körülbelül 104 000 forintos) határt. A nagyvállalat már most lekötötte az AMD gyártókapacitásának jelentős részét, és a tervek szerint egy éven belül húszmillió AMD CPU-t építene be számítógépeibe. Ennek 20 százalékát tennék ki a mobil processzorok, ami nagymértékben hozzásegíti a második számú processzorgyártót piaci részesedésének növeléséhez. Az AMD jelenleg hozzávetőlegesen 15 százalékos részesedéssel bír ebben szegmensben.

A Dell AMD-s noteszeiről egyelőre szinte semmilyen technikai paraméter nem szivárgott ki, így jelenleg csak annyit tudni az újdonságokról, hogy első hullámban 500 000 darab, vélhetően Sempron, vagy olcsóbb Turion 64 (X2) processzort tartalmazó, 15,4 hüvelykes TFT-vel szerelt notebook kerül értékesítésre a 449 és 499 dollár közti ársávban. A jövő év első negyedévében nagyobb, 17 hüvelykes kijelzővel ellátott hordozható számítógépek is piacra kerülnek AMD processzorral; utóbbiakat a tajvani Compal Electronics, előbbieket a Quanta Computer gyártja a Dell számára (ez a két cég gyártja a világpiacon különböző márkanevek alatt forgalomba hozott notebookok igen jelentős részét).

Az AMD-s notebook-termékvonal piaci bevezetését a lehető legjobban időzítette a Dell, a processzorgyártó ugyanis pont a hét elején jelentette be, hogy jelentős mértékben csökkenti mobil számítógépekbe szánt CPU-inak nagykereskedelmi árát. Az árcsökkentés után olcsóbb lett az összes Turion 64 X2 modell, valamint a legtöbb Mobile Sempron processzor, ráadásul utóbbiak választéka két új típussal is bővült.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés