Hirdetés

Borzasztó távol vagyunk még a QLED tévéktől

A Samsung 2019 környékén léphet színre az új technológiára épülő televízióival.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a Samsung egy olyan új kijelző technológián dolgozik, amelyet az LCD utódának szánnak. Nem, nem arról az OLED-ről van szó, amivel egyszer a vállalat már megégette magát, hanem a QLED-ről, azaz a Quantum LED-ről.


[+]

Ennél szintén elengednék az LCD-knél szükséges háttérvilágítást, ehelyett az OLED-hez hasonlóan egy speciális filmet használnának, ami elektromos impulzus hatására fényt bocsátana ki magából. Ezen a rétegen helyeznék el az RGB alpixeleket alkotó kvantumpontokat, azaz rendkívül kis méretű (2-10 nanométer) kristályokat, amelyekből összeállnának az egyes képpontok. Ez a megoldás elméletileg lehetővé tenné a tökéletes fekete, így a végtelen kontrasztarány megteremtését, illetve a gazdag színskála, élénk, élettel teli árnyalatok megjelenítését. Az eljárás elméletileg kisebb gyártási költségekkel jár, mint az OLED, tehát papíron egyértelműen versenyképesnek tűnik.

A Digitimes értesülései szerint viszont egyelőre komoly problémába ütköztek a fejlesztőmérnökök, és már megint a kék alpixelek élettartamával, illetve a nanokristályok pontos pozicionálással van a probléma. Emiatt legkorábban 2019 környékén kerülhetnek a boltokba az első QLED televíziók, addig pedig még rengeteg minden történhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés