CeBIT 2010: célkeresztben a különleges hordozható számítógépek

A CeBIT-en természetesen notebookokból, netbookokból  sem volt hiány, az érdekes, nem mindennapi készülékekből pedig pláne nem. A kiállításra látogatók megcsodálhatták például az Intel iskolásoknak szánt gépezetét, a Classmate PC névre keresztelt tabletet, pontosabban annak legújabb, frissített változatát. Az előző generáció 8,9 colosa helyett 10” képátlójú, rezisztív felületű, de sajnos nem multi-touchos érintőképernyőt kapott az újdonság. Az 1024x600 pixel felbontású kijelző kifordítható és visszahajtható a billentyűzetre, így egy tábla-PC-t kapunk, amire  természetesen írni és rajzolni is lehet.

Intel Classmate PC [+]
Intel Classmate PC

Az Intel gépét megerősített, gumírozott külsővel látták el, hogy a gyerekek se tudjanak kárt tenni benne, így a kisebb eséseket simán kibírja. Emiatt a merevlemezt is külön védelemmel látták el, továbbá a billentyűzet nagyobb és vízálló lett. A hordozhatóság megkönnyítésének érdekében pedig egy hatalmas fogantyút szereltek rá. Webkamerája forgatható, a monitor pedig gyorsulásmérős, tehát érzékeli az elforgatását. Az Intel belül is újított a gépen, ezúttal már Pine Trail-es Intel Atom N450 processzor dolgozik a tabletben. A beépített Wi-Fi mellett opcionálisan 3G modem, GPS vevő és WiMAX adapter is rendelhető hozzá. Akkumulátora 8,5 órás használatot biztosít. Az új Classmate tabletek a következő hónaptól lesznek elérhetők, az áruk azonban még nem ismert.

Intel Classmate PC [+]
Intel Classmate PC [+]

A Panasonic Toughbookjai sorát bővítette egy új taggal, a kiállításon is megtekinthető, mindössze 1,6 kilogrammos Toughbook C1 modellel. A kis laptop burkolata magnéziumötvözetből készült, a billentyűzete védett a ráfröccsenő folyadékok, a merevlemeze pedig a rázkódások ellen. A cég szerint ezzel a felszereléssel kibírja, ha 30 hüvelykes magasságról, azaz nagyjából 76 cm-ről leejtik. Az 1280x800-as felbontású, kifordítható, 12,1 colos képernyővel ellátott C1-be Core i5-520M processzort tettek, ami 2,4 GHz-en üzemel, mellé 8 GB DDR3 memória került. A kijelző egyébként multi-touchos felületű, amire a mellékelt stylussal írhatunk is. A Panasonic Toughbookja – 10 órás üzemidőt biztosító akkumulátorával – júniustól lesz elérhető, addig is gyűjtögethet, akinek megtetszett a C1, ugyanis 2500 dollárba kerül.

Panasonuc Toughbook C1
Panasonuc Toughbook C1

Az MSI is egyedi géppel készült, GX640 és GX740 típusjelzésű gamer notebookjai mellett a GT660-at is leleplezte. Ez utóbbi egy H55-ös chipkészletre épülő, Intel Core i7-720QM Quad processzoros laptop, amelyet 1 GB GDD3 memóriás NVIDIA GeForce GTX 285M grafikus kártyával láttak el, továbbá 3.0-s USB portok is vannak rajta. A vörös-fekete színezésű masinába maximum 12 GB DDR3 memóriát lehet tenni, háttértárként pedig két SATA merevlemez is szolgálhat 1 TB összkapacitással. Ami azonban kiemeli társai közül a GT660-at, az a monitora, mivel ez az első 120 Hz-es képernyővel felszerelt, játékra tervezett hordozható számítógép. Ez pedig azt jelenti, hogy 3D-s megjelenítővel fog rendelkezni. Természetesen a látvány mellett a hang is fontos, amit az MSI is figyelembe vett, így ezért a Dynaudio – DTS Surround hangrendszer párosa felel. A csúcsgépezet megjelenésének dátumáról és áráról még nem nyilatkozott a gyártó.

MSI GT660
MSI GT660

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés