Célegyenesben a HSA fejlesztése

A HSA-t két évvel korábban mutatta be az akkoriban frissen megalakult HSA alapítvány, amelynek kezdetben csupán 5 vállalat és szervezet osztotta nézeteit, míg mára már 63 támogatója van. Ez nagyszerű hír a tekintetben, hogy a piac legtöbb vállalata hisz a jövőképben, de ennél is fontosabb esemény, hogy elkészültek az 1.0-s Provisional specifikációk, így már csak a véglegesítés hiányzik.


[+]

A HSA alapítvány az idei ISCA rendezvényen lényeges információkat is elárult a koncepcióra vonatkozóan, így véglegesítésre kerültek a HSAIL módok. Egészen pontosan Large és Small működésről beszélhetünk majd. Előbbi a 64 bites címzést és pointereket használó hardverekhez készült, míg utóbbi a 32 bites megoldásokhoz. Emellett kőbe vésett már a két HSA profil is, ami lehet Base és Full. Ezek tulajdonképpen a számítás pontosságára, az alkalmazott kerekítési módokra és a preempcióra vonatkozóan fogalmaznak meg követelményeket.


[+]

Lényegesebb történés, hogy már első körben is több lehetőség lesz kihasználni a HSA előnyeit. Az egyik ilyen a már ma is támogatott OpenCL, de a Java 9-ben érkező támogatáson aktívan dolgozik az Oracle, illetve támogatott lesz az LLVM, valamint a C++ AMP is, melynek linuxos verziójának fejlesztését a MulticoreWare fejezi be. Az AMD és a Suse az előbbiek mellett közösen dolgozik az OpenMP, illetve a GCC (népszerű C fordító) HSA-s opcióján.


[+]

Minden esetben nagyon fontos volt az adott nyelven a megszokott szintaxist használva lehessen programozni a HSA platformra. Gyakorlatilag, ha valaki képes többmagos processzorra programot írni, akkor a HSA sem jelenthet gondot.

A HSA másik sarkalatos pontja, hogy egyetlen forrásállományt is lehet használni. A fordítás után a futtatási környezet dönt arról, hogy a rendszerben észlelt gyorsítók megfelelők-e. Ha igen, akkor a kód ezek képességeit kihasználja, de akkor sincs baj, ha esetleg nem megfelelő a hardver a gyorsításra. Ilyenkor a speciális legacy mód az elérhető legjobb utasításkészletet figyelembe véve a központi processzoron futtatja az alkalmazást. Mindezt szimplán ugyanabból a forrásból.

Szintén lényeges elem, hogy a HSA platform nézőpontjából a hardverben található összes részegység egyenrangú. Egyelőre ebből csak azt látjuk, hogy az IGP mostantól nem a CPU szolgája, de valójában ennél többről van szó. Amennyiben a lapkák kiegészülnek további DSP-kkel, és más részegységekkel, akkor azok is egyenrangú félként lesznek kezelve.

A hardver oldalán majd egyrészt szükségesek mély integrációt megvalósító rendszerchipek, másrészt az aktuálisan elérhető Kaveri APU-hoz új mikrokód is kell, amit az alaplapgyártók később egy új BIOS-ban majd felkínálnak letöltésre. A szoftver szempontjából az adott operációs rendszerhez is szükségesek frissítések, illetve majd telepíteni kell a HSA futtatási környezetet, bár utóbbit majd a HSA-t használó programok úgyis elvégzik. A Linux számára a HSA alapítvány tagjai nyílt forráskódú HSA kernel drivert is biztosítanak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés