Computex 2009: USB 3.0-s hardverek és sebességtesztek

2008 novemberében véglegesítették a következő generációs, USB 3.0 néven megjelenő vezérlő specifikációit, amit az idei CeBIT-en már bemutató is követett a Seagate és a Symwave jóvoltából. Ez utóbbi cég leginkább a külső eszközök számára készít megoldásokat, amelyeket a Seagate FreeAgent külső merevlemezeinél fog alkalmazni. Az USB 3.0 jelentős megnövelt adatátviteli sebességgel rendelkezik az elődjéhez képest, erről a Computex alkalmával a látogatók is meggyőződhettek.

Symwave USB 3.0 bemutató
Symwave USB 3.0 bemutató - Fotó: PROHARDVER! [+]

A Symwave standján egy LaCie külső tárolóról – amiben RAID 0 tömbbe szervezték a meghajtókat – másoltak át adatokat egy 6 méteres USB 3.0 szabványnak megfelelő kábellel egy saját fejlesztésű eszközre, miközben egy monitoron lehetett figyelemmel kísérni az aktuális adatátviteli sebességet. Az USB 3.0 vezérlő átlagosan 293 MB/s-os adatátviteli tempót produkált, ami igen figyelemreméltó teljesítmény.


További bemutatógépek fejlesztők számára - Fotó: PROHARDVER! [+]

A vezérlőket gyártó cég további konfigurációkat is összeállított a komolyabb műszaki érdeklődéssel megáldott látogatók számára, az egyik gépen a protokoll működését lehetett tesztelni, a másikon pedig a jelátvitelt demózták. A Symwave elárulta, hogy az új vezérlő körülbelül 10%-kal fogja megnövelni a külső adattárolók árát a jelenlegiekhez képest, és új, jobb minőségű kábelekre is szükség lesz a nagysebességű adatátvitelhez. Az első ilyen eszközöket a Seagate, a Western Digital és a LaCie fogja forgalomba hozni, megjelenésükre leghamarabb az idei év végén vagy a következő év elején lehet számítani.


Marvel USB 3.0 vezérlő az Asus P6X58 Premium alaplapján - Fotó: PROHARDVER! [+]

Sikerült lencsevégre kapni egy alaplapra integrált megoldást is, amelyet az Asus standjánál állítottak ki. Az Intel Core i7 processzorokat támogató P6X58 Premium modellre került USB 3.0 vezérlő – bár magán a chipen nem volt kivehető – a Marvel cég gyártmánya. Az alaplapon még egy újdonság fellelhető volt, ez pedig a következő generációs, 6 Gbps-os adatátviteli sebességre képes SATA. Az új csatlakozók elterjedése tehát a felső kategóriás alaplapokkal fog megkezdődni, de később már az alacsonyabb árcédulával rendelkező termékeken is megjelennek.


Fresco Logic PCI Express és ExpressCard termékek - Fotó: PROHARDVER! [+]

További felhasználási területeket is megcélzott a Fresco Logic, aki PCI Express alapú vezérlőket és az erre építkező termékekkel foglalkozik. A kínálatukban egyelőre PCI Express x1 csatlakozóba illeszthető bővítőkártyák, és a notebookokban népszerű ExpressCard-ok találhatóak meg, melyeket természetesen be is mutattak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés