Hirdetés

Computex 2010: tabletek inváziója

Nem meglepő, hogy a Computexen többnyire a tabletek kapnak főszerepet, hiszen a legtöbb elemző szerint a kisméretű mobil masinák iránti érdeklődés nagyon magas. Az Apple iPad már most elképesztő sikereket ér el, és ez még csak a kezdet. Az ARM architektúrára épülő lapkák sikere a nagyon hosszú üzemidőre tervezett készülékekben megkérdőjelezhetetlen, de az Intel elkezdte ezt a fölényt felszámolni. A tegnapi napon az MSI és az Asus már villantott egy-egy formás Inteles tabletet, ám ma sem maradunk új versenyzők nélkül.

Az Intel bemutatta a MeeGo Quanta Redvale nevű tabletet, mely prezentálja a Moorestown alapjaira épülő Oak Trail platform képességeit. Az új megoldás a jelenleg elérhető x86-os rendszerekhez viszonyítva rendkívül alacsony fogyasztással rendelkezik, aminek hatására esélyesként jegyezhető az ARM-os megoldásokkal folytatott harcban. A MeeGo operációs rendszer képességei kifejezetten a mobil gépekhez lettek fejlesztve, így a navigálás tökéletesen kivitelezhető az érintésvezérelt funkciókkal. A 10 hüvelykes Quanta Redvale nevű masina 1,5 GHz-es órajelen üzemelő processzort alkalmaz, továbbá a beépített videokódoló és -dekódoló egység segítségével a HD videók akadásoktól mentes lejátszása sem okoz gondot.

MeeGo Quanta Redvale
MeeGo Quanta Redvale (forrás: Engadget) [+]

Az Intel által prezentált tablet egyelőre prototípus formában létezik, így ehhez hasonló termék leghamarabb csak a jövő év első felében jelenhet meg.

Az LG szintén egy tablettel állt elő, mely az UX10 jelzést viseli, és egy Intel Atom Z530-as processzorra épül. A 10,1 hüvelykes, LED-es háttérvilágítással rendelkező, érintőképernyős kijelzőn a Windows 7 Home Premium operációs rendszer munkaasztala volt látható. Az 1,6 GHz-es CPU mellett 1 GB-os DDR2 szabványra alapozó memória található, továbbá a termék 1,3 megapixeles webkamerát, kártyaolvasót, 802.11b/g/n-es Wi-Fi modult és micro HDMI kimenetet is kínál. Az IGP szerepét a GMA500 tölti be, mely támogatja a DirectX 10.1-es API-t, valamint a HD videók gyorsítását.

LG UX10
LG UX10 (forrás: Engadget) [+]

A gyártó a tabletbe 7200 mAh-s akkumulátort szerelt, ami átlagosan tíz órás üzemidőre képes függően a futtatott programoktól. Az LG nem számolt be a termék várható megjelenéséről, de valószínűleg ősszel vagy az év vége felé kerül az üzletekbe.

MSI Wind Pad 110
MSI Wind Pad 110 (forrás: Engadget) [+]

Az igazi durranást az MSI WindPad 110 okozta, mely külsőre egy szokványos 10 hüvelykes, érintőképernyős megjelenítővel felszerelt tabletnek tűnik, de belül az NVIDIA Tegra 250 néven ismert lapka található. Az utóbbi SoC képességei rendkívül meggyőzőek, hiszen az ARM architektúrára épülő processzormagok mellé a zöldek egy GeForce 9-es grafikus magot rejtettek, mely funkcionalitásban messze túlmutat a konkurens megoldásokon. A fejlesztés nem csak a manapság elvárható Full HD-s videók és flashanimációk gyorsítását támogatja, de képes kezelni az OpenCL és a CUDA platformot, továbbá az OpenGL 3.2-t is ismeri. GPGPU-s funkciókban tehát biztosan nem lesz hiány, és a lehetőségek a driver segítségével később bővíthetők, így a sztereó 3D támogatás sem zárható ki egy megfelelő külső megjelenítő használatával. Az Android 2.1-es operációs rendszert futtató tablet valószínűleg az év végén startol 400 dolláros áron.

MSI Wind Pad 110
MSI Wind Pad 110 (forrás: Engadget) [+]

Operációs rendszerek harca

A tabletek újszerű élményt kínálnak a felhasználóknak, így a megjelenő termékek esetében komoly szerepe lehet az operációs rendszereknek. Az iPad sikere is főleg a szoftveres körítésnek köszönhető, hiszen a masina nem támogatja a számos weboldalon fellelhető flashanimációk lejátszását, függetlenül attól, hogy elsősorban internetezésre készült. A legnagyobb kérdést a navigáció jelenti, amit érintőképernyővel oldanak meg a gyártók. Ezen a ponton a Windows 7 érdekes helyzetben van, hiszen alapvetően az asztali gépekhez készült, így az érintés alapú vezérlés nem kapott komoly figyelmet a fejlesztés során. A konkurens megoldások, mint az Android vagy a MeeGo ezen a területen előnyben van, és ez talán ellensúlyozhatja a Windowsra elérhető programok mennyiségét is. A győzelem láthatóan sok szemponton fog múlni, de ez teszi érdekessé a piacot.

Legfrissebb belső infók a Computexről Twitteren és Facebookon, személyes blog a Logouton.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés