Computex 2011: akcióban a Windows 8

Végre valahára megmutatta magát a Microsoft új operációs rendszere, mely a Windows 8 névre hallgat. A redmondi óriás még az év elején adott egy rövid ízelítőt az új fejlesztésről. Ez lesz az első olyan Windows, amely képes ARM-architektúrán is futni. Ezt a vállalat most prezentálta is, és három ARM-os SoC-ra épülő terméken lehetett megtekinteni a működést.

Az x86-os és az ARM-os verzió között egyébként alapvetően különbség lesz. Bár a Microsoft egységesen beszél a Windows 8-ról, de igazából arról van szó, hogy lesz egy ARM-hoz és egy x86-hoz telepíthető rendszer. Ettől függetlenül a funkciók valóban megegyeznek, így az eltérések a felhasználó számára tulajdonképpen láthatatlanok. Az x86-os verzió elsősorban az Intel és az AMD lapkáihoz készül, de nyilvánvaló, hogy a VIA processzorain is futni fog. Az ARM-os változat kiemelten figyel az NVIDIA, a Qualcomm és a Texas Instruments fejlesztéseire, de az összes többi ARM-os SoC-on is működőképes lesz.

A rendezvény alatt az is kiderült, hogy a Microsoft nem tervezett x86-os emulátort, vagyis azok a programok, amelyek nem lettek lefordítva az ARM-os chipekre, nem fognak elindulni x86-os processzor nélkül. A két Windows verzió között egyébként a Windows API is különbözik, de korábban már bebizonyosodott, hogy maga a felület elég jól portolható, így egy megfelelően megírt program esetében a C vagy C++ kódot csak újra kell fordítani, és futtatni lehet az ARM-os termékeken is. Itt persze esetlegesen előfordulhatnak problémák, aminek hatására a forráskódon belül szükség lehet módosításokra, illetve kiegészítésekre. Lényegében a fejlesztőkön múlik, hogy mely programok lesznek átültetve az ARM processzorokhoz. A Microsoft persze már jelezte, hogy a legfontosabb alkalmazásait portolja az új termékekre.


(forrás: Microsoft)

A .NET és a Java nyelven írt kódokkal semmi probléma nem lehet, hiszen eleve egy virtuális felületen futnak, vagyis technikailag semmi akadálya annak, hogy az ARM-os rendszereken is elinduljanak. Gyakorlatilag még az adott alkalmazást sem kell módosítani, mivel az ARM-os kód generálása a virtuális gép feladata.

A Windows 8 a Microsoft állítása szerint nem követel komoly hardvert a gyors működéshez. Az információk szerint ahol jól futott a Windows 7, ott az új rendszerrel sem lesz probléma. Emellett a felhasználói felület is alaposan megváltozik, mivel a vállalat erősen épít az érintőképernyős vezérlésre. Az új operációs rendszer le sem tagadhatná, hogy a Windows Phone 7-ből lopott ötleteket, így a telefonoknál megszokott mozaikos (tile) felület köszönt vissza, melyek szöveges információkat jelenítenek meg az adott alkalmazásról mielőtt még a felhasználó elindítaná azt.

A felhasználói felület egyébként abból a szempontból különbözik a Windows Phone 7-től, hogy nem a Silverlight technológiára építhetnek a fejlesztők, hanem a HTML5 és JavaScript előnyeit használhatják ki. Ez egy fontos újítás a rendszerben, továbbá a grafikus magok aktívan gyorsíthatják a tartalmak megjelenítését, és ez a legtöbb ARM-os terméknél számottevő szempont, mivel nem mindegyik tablet rendelkezik megfelelő processzorerővel, de szinte mindegyikben van egy értékelhető teljesítményt kínáló grafikus mag. A vezérlésről egyébként általánosan elmondható, hogy nagyon egyszerű, és a rendszer is hihetetlenül finoman reagál a bevitt gesztusokra, azaz akadozó animációknak nyoma sincs. Az asztali gépek számára természetesen megmarad a hagyományos felület is, azaz nem kell elbúcsúzni a tálcától, és a start menütől sem, így a Windows 8 továbbra is kényelmesen kezelhető billentyűzettel és egérrel.

A Microsoft a debütálásról csak annyit mondott, hogy ha minden az ütemterv szerint alakul, akkor a Windows 8 a következő év utolsó hónapjaiban meg is jelenhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés