Computex 2012: asztali PC-k végletei az AMD standján

A Computex eddig főleg a mobil termékekről szól, de azért asztali gépeket is lehet találni. Az AMD a saját standján úgymond csokorba foglalta a két végletet, így látható volt egy nagyon pici PC, illetve egy méretes játékra szánt számítógép is. Utóbbi a Scorpius platformra épül, vagyis AMD FX szériás processzor dolgozott benne, ám egy játékra szánt masinánál a lényeg inkább a grafikus kártya. Ennek szerepét egy AMD Radeon HD 7970-es modell töltötte be, melyre a vállalat öt darab méretes monitort kötött Eyefinity konfigurációban. Tudomásunk szerint a teljes felbontás így 9600x1080 pixel volt.


DiRT Showdown az AMD standján (forrás: TweakTown)

A gépezet a DirectX 11-es DiRT Showdown című játékot futtatta maximális grafikai beállítás mellett, és a rendszert ki is lehetett próbálni. Ahogy a videóban látható, voltak is bátor jelentkezők, több-kevesebb sikerélménnyel. A PC viszont jól üzemelt, így valószínűleg bárki elfogadná otthonra, természetesen szigorúan csak a monitorokkal együtt.

Az asztali konfigurációk másik végletét képviseli az AMD LiveBox. Ez egyelőre egy prototípus, így márkajelzés sincs rajta, de valamennyire mutatja, hogy az AMD milyen jövőképet képzel el a rendkívül apró nettopok piacán. A tenyérnyi PC-ben egy Brazos platform található, azon belül is C-60-as APU. Ez a lapka két darab 1 GHz-es órajelen ketyegő processzormagot, és egy 80 shader processzorral dolgozó Radeon HD 6290-es integrált grafikus vezérlőt rejt. Utóbbi magórajele 276 MHz, melyet a turbó funkció 400 MHz-re emelhet, amennyiben ez a 9 wattos fogyasztási kereten belül lehetséges. Az 1 GB-os rendszermemória DDR3 szabványra épül, míg az adatokat egy 64 GB kapacitású SSD tárolja, amely a Samsungtól származik.


AMD LiveBox (forrás: nDevil)

A Bluetooth 4.0-s adapterrel is rendelkező LiveBox oldalain a kártyaolvasó mellett egy HDMI aljzat, valamint két USB 2.0 és egy Gigabit Ethernet port kapott helyet. Ennél érdekesebb, hogy a masinán egy SIM kártyát fogadó interfész is található, ami a 3G-s mobilnet elérését biztosíthatja, de még ennél is nagyobb ötlet, hogy a termékbe be van építve a tápegység, vagyis úgy ahogy van, be kell dugni egy fali konnektorba és máris működésre bírható. A LiveBox egyébként egy HDMI interfészen csatlakoztatott kijelzőt hajtott meg, amin – ha éppen nem akart mást megmutatni az érdeklődő – egy Full HD-s YouTube videó futott. Ezt még kiegészítette egy USB-s képkeret is, mely szintén az apró nettopról kapott képet.

Az AMD nem árulta el, hogy a LiveBox mikor lesz megvásárolható, illetve az sem derült ki, hogy mennyibe fog kerülni az apró gépezet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés