Computex 2012: csúcs-VGA-k minden mennyiségben

Kétségtelen, hogy az idei Computexen egy kicsit háttérbe szorultak a VGA-k, de ez nem jelenti azt, hogy a gyártók nem készültek fel ebből a szempontból. Az ASUS, az EVGA, az MSI és a PowerColor nem mindennapi megoldásokkal állt elő, melyek zöme még prototípus, de a megjelenésük nincs messze.

Csúcsragadozók piacán egyértelműen az ASUS, az EVGA és a PowerColor gigászi csatájára van kilátás. Az előbbi két cég rendre a MARS III és a GeForce GTX 690 2Win Gemini, míg utóbbi vállalat a Radeon HD 7970 X2 Devil 13 nevű termékkel állt elő. Azt rögtön az elején le kell szögezni, hogy egyik sem lesz olcsó megoldás, ami annak is köszönhető, hogy limitált példányszámban lesznek elérhetők. Nem kevésbé sokkoló a három darab 8 tűs PCI Express csatlakozó sem a nyomtatott áramköri lapokon, ami jelzi a termékek extrém mértékű étvágyát, ám ha valakit ez nem riaszt el, akkor rögtön kettőt is be lehet tenni a PC-be, hiszen a VGA-k négyutas CrossFireX vagy SLI kiépítésben is működnek.

ASUS MARS III
ASUS MARS III (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az ASUS MARS III két darab GK104-es NVIDIA GPU-ra épít, azaz lényegében két darab GeForce GTX 680-ról van szó egyetlen nyomtatott áramköri lapon. Az összeköttetést PCI Express 3.0-s PLX chip biztosítja, emellett nyilván némi gyári tuning is van a dologban, amiről a vállalat még nem beszélt. Az viszont biztos, hogy az alapértelmezett értékek tovább növelhetők. A hűtésről méretes borda gondoskodik, melyet három légkavaró tesz hűvösre, és ezek fordulatszámra egy gomb megnyomásával azonnal maximumra kapcsolható. A GPU-k 4-4 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti tárat kaptak, ami egy ilyen termékre kell is. A hátlapon a szokásos felállás található, így két darab dual-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2 HBR2 interfészre köthetők a monitorok.

EVGA GeForce GTX 690 2Win Gemini
EVGA GeForce GTX 690 2Win Gemini (forrás: VR-Zone) [+]

Az EVGA GeForce GTX 690 2Win Gemini lényegében az ASUS MARS III koncepcióját másolja, így szintén két darab GK104-es GPU került a termékre 4-4 GB VRAM társaságában. A vállalat jól láthatóan felhívta a figyelmet, hogy a kártyát nem szabad lefényképezni. Ezt természetesen nem tartották be a nézelődők, de nagyon valószínű, hogy a termék kinézete még nem végleges, így messzemenő következtetéseket az érdekes hűtésről nem érdemes levonni.

AMD Radeon HD 7970 X2 Devil 13
AMD Radeon HD 7970 X2 Devil 13 (forrás: techPowerUp!) [+]

A PowerColor a fenti termékekkel ellentétben két darab AMD Tahiti cGPU-ra építi a Radeon HD 7970 X2 Devil 13 nevű terméket. A lapkák közé egy PCI Express 3.0-s PLX PEX8747 jelzésű chip került, ami megszokottnak mondható, de a hűtés elképesztően robusztus, a méretes bordát pedig három darab ventilátor hűti. Egy-egy cGPU-hoz 6-6 GB kapacitású GDDR5 szabványú fedélzeti tár kapcsolódik, vagyis abból a szempontból nem kell aggódni, hogy kevés lesz az adott játéknak a VRAM. Az ismeretlen órajeleken üzemelő termékre két darab BIOS került, ami némi biztonságérzést ad, hiszen nem kérdéses, hogy a megcélzott vásárlóbázis nem fog leragadni az alapértelmezett paramétereknél. A hátlapon két darab dual-link DVI, egy 3 GHz-es HDMI 1.4a, illetve két mini DisplayPort 1.2 HBR2 interfész található, emellett fontos lehet, hogy a fenti, maximum négy monitort támogató GeForce-okkal ellentétben a Radeon már hat kijelző meghajtására is képes, ráadásul az egyes megjelenítőkhöz független nyolccsatornás hangfolyam rendelhető.

ASUS Radeon HD 7970 Matrix
ASUS Radeon HD 7970 Matrix (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az abszolút csúcsmodelleket elhagyva megemlíthető az ASUS Radeon HD 7970 Matrix, mely egy gyárilag tuningolt AMD Tahiti cGPU-ra épül. A két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó a tuningosok körében bizakodásra ad okot, amire a rendkívül méretes, két ventilátorral dolgozó hűtő rátesz egy lapáttal. Sajnos a VRAM mennyisége nem derült ki, de a terméken biztosan két BIOS lesz. Az egyik írható, és alapból tartalmaz egy kis extra tuningot, míg a másik egyfajta biztonsági BIOS, ami arra szolgál, hogy egy esetlegesen elrontott frissítés mellett működésbe hozható legyen a VGA. Persze igény esetén ezzel a BIOS-szal is használható a kártya. A Radeon HD 7970 Matrix hátlapján két darab dual-link DVI, illetve négy mini DisplayPort 1.2 HBR2 interfész található, és a szokásos hatmonitoros Eyefinity is támogatott a megjelenítőkhöz rendelhető független nyolccsatornás hangfolyammal.

MSI GeForce GTX 680 és Radeon HD 7970 Lightning
MSI GeForce GTX 680 és Radeon HD 7970 Lightning (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az MSI a népszerű Lightning sorozatot állította ki, melyből az AMD Radeon HD 7970-es alapokra épülő termék már kapható egy ideje, de ettől a cég büszkén mutogatja a konstrukciót. Érkezik azonban a Georce GTX 680-ra épülő megoldás, mely ugyanazokat a funkciókat és szolgáltatásokat kapja meg, amelyet a radeonos testvér kamatoztat, csak éppen NVIDIA alapokra építkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés