Váratlanul bemutatkozott a GeForce GTX 690

Az NVIDIA mindenféle előzetes hírverés, illetve konkrét felhívás nélkül bemutatta a GeForce GTX 690-et, mely jelenleg a világ leggyorsabb VGA-jának számít. A vállalat az előző két generáció során nem volt szerencsés ebből a szempontból, így az AMD Radeon HD 5970 és 6990 videokártyánál nem tudtak gyorsabb megoldást készíteni, de a Kepler esetében bevezetett újszerű stratégia, illetve pontosabban az AMD-féle Sweet Spot másolása meghozta gyümölcsét.

A márciusban bemutatott, 28 nm-es gyártástechnológiára alapozó, GK104 kódnevű lapkát már alaposan kiveséztük korábban megjelent cikkünkben, és elmondható, hogy az NVIDIA mindent a grafikai, illetve az egyszerűbb számításoknak rendelt alá. Cserébe a komplex számításokban nyújtott teljesítmény meglehetősén gyenge lett, de a játékok nem vagy csak elvétve tartalmaznak ilyen részeket, így ez nem túl jelentős probléma jelenleg. A GeForce GTX 690 két darab GK104-es chipre épít, azaz képességeit tekintve a GeForce GTX 680-at másolja.


[+]

Az új csúcs GeForce-on található GPU-k teljes értékűek, vagyis lapkánként 1536 darab CUDA mag található bennük, emellett a textúrázó csatornák száma is 128-128 maradt. Az alapokat tekintve gyakorlatilag egy olyan SLI konfigurációról van szó, ahol a grafikus processzorok egy nyomtatott áramköri lapra épülnek. A fő különbség a GeForce GTX 680 SLI-hez viszonyítva, hogy a kártya fogyasztása kisebb lett, amit a vállalat mérnökei úgy értek el, hogy enyhén mérsékelték a GeForce GTX 690 órajeleit. Ennek megfelelően a lapkák 915 MHz-es mag- és 1019 MHz-es GPU Boost órajeleket alkalmaznak. A 6 GHz-es effektív órajelen üzemelő, GDDR5 szabványú memórialapkák 256 bites buszon kapcsolódnak a GK104-ekhez, ahol chipenként 32 darab blending egység található. Sajnos a fedélzeti memória kapacitása GPU-nként 2 GB lesz, ami a rendszer gyenge pontjának tűnik. Bár a GeForce GTX 680 is ennyi VRAM-ot tartalmaz, de a két GPU-val dolgozó csúcskártyát Full HD felbontás fölött érdemes bevetni, legfőképpen a hárommonitoros konfigurációkhoz, ahol a 2 GB VRAM már nem mondható soknak.

A hűtésről egy saját tervezésű megoldás gondoskodik, ami a szokásosnak mondható kialakítást alkalmazza. A két GPU-n egy-egy hőkamrás borda található, melyeket a középen elhelyezett méretes ventilátor hűt le. A jó hőelvezetésre a két GPU-t alkalmazó kártyáknál szükség is van, de a kategóriát tekintve a GeForce GTX 690 nem mondható kifejezetten sokat fogyasztó kártyának. Az NVIDIA az alapértelmezett TDP limitet 300 wattban állapítja meg, ami megfelel a PCI-SIG határértékének, így a GeForce GTX 590 után egy olyan csúcs GeForce került terítékre, ami iránt az OEM-ek is érdeklődni fognak. A kártyán egyébként két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó található, ami elméletben 450 wattos energiaigényt is kielégíthet, de a 10 fázisú tápáramkör nincs ekkora terhelésre felkészítve, így ez kihasználatlan marad. Ettől függetlenül lehet majd tuningolni, és az NVIDIA 355 wattos fogyasztásig ezt engedi is.


[+]

Érdekesség, hogy az NVIDIA lecserélte a nyomtatott áramkörön a saját fejlesztésű NF200-as lapkát egy PLX PEX8747-es PCI Express elosztóra. Erre a PCI Express 3.0 miatt volt szükség, ugyanis az NF200 ezt a szabványt nem támogatja, miközben a GPU-k igen. Persze a PCI Express 3.0-nak még két GPU mellett sincs túl nagy jelentősége, ami főleg annak köszönhető, hogy a legtöbb program minimális mértékben használja a PCI Express buszt. Ettől függetlenül haladni kell a korral, de hangsúlyozzuk, hogy bátran lehet GeForce GTX 690-et venni PCI Express 2.0-s csatolóhoz is.

A termék hátlapján három DVI és egy mini DisplayPort 1.2 interfész található, továbbá a kártya támogatja a Surround technológiát, azon belül is három megjelenítő meghajtására képes, ami mellett egy extra monitoron még megjeleníthető a munkaasztal is. Ebből a szempontból a GeForce GTX 680 képességeit örökölte az újdonság.

A GeForce GTX 690 az enyhén visszafogott órajeleknek köszönhetően alig nyújt gyengébb teljesítményt a GeForce GTX 680 SLI-nél. Ráadásul két GeForce GTX 690-et is össze lehet kötni, ami Quad SLI konfigurációt eredményez. A teljesítmény persze az árcédulán is meg fog látszani. Az új csúcskártya árát az NVIDIA 999 dollárban állapította meg, ami sokakat elriaszt majd, de megmagyarázható az árcédula, főleg a VGA-piac szűkülése mellett. Érdemes megjegyezni, hogy SLI-t támogató alaplap hiányában csak a GeForce GTX 690-nel lehet két GK104-et bepasszírozni egy PC-be, ám SLI-vel kompatibilis alaplapok esetében két GeForce GTX 680 beszerzése lényegében megegyező árcédulával jár majd, és gyorsabb is a konfiguráció. Ott van ugyanakkor az új csúcskártya alacsonyabb fogyasztása, ami a csúcstermékek iránt érdeklődő felhasználókat nem szokta foglalkoztatni, de ettől még fontos tulajdonság.

A GeForce GTX 690 értékelését majd egy tesztben ejtjük meg, de elmondható, hogy a termék többé-kevésbé olyan, amilyenre számítani lehetett. Tesztek nélkül is elmondható, hogy a világ leggyorsabb VGA-járól van szó, mely egyben a legmagasabb árcédulát is megkapta. A hivatalos bejelentésre egyébként május 3-án kerül sor, amikor az NVIDIA a termék forgalmazását is megkezdi.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés