Computex L!VE: dupla dinamit AMD módra

A PROHARDVER! stábjának Computex Különítménye a totális izgalom állapotában, gyöngyöző homlokkal várta az AMD első kétmagos asztali processzorának bejelentését a tajpeji Grand Hyatt hotel harmadik emeletén. Dirk Meyer, Henri Richard és hasonló nevek szállingóztak be az egyre jobban telítődő terembe, de olyan iparági kolosszusok is feltűntek, mint Drew Henry az NVIDIA-tól és még sokan mások.

Az opportunista újságíró onnan ismerszik meg, hogy már a sajtóeseményt megelőző este is pontosan tudja, hány másodperc választja el a teremben elfoglalt helyét az előadás után aktivizálódó svédasztaltól. Sőt, már a helyét is jó előre lefoglalja, lehetőleg a prezentációk alatt is elérhető sós rágcsák és üdítők mellett. És persze kérdez is, minden alkalommal, keményen, jobbára hülyeséget. Ráadásul majd minden újságíró opportunista.

Cinizmusunkat persze jobbára a hazai viszonyok táplálják, itt most kénytelenek is voltunk félretenni. A rendezvény remekül szervezett, komoly szakembereket felvonultató, látványos showelemekkel tarkított, pörgős volt, az újságok írói sem kérdeztek sokat és azokat is jól.

Nem így a sajtóesemény. Illetve show. Hiába ugyanis a felkészült szakemberek és újságírók garmadája, az előadásokon semminemű, a bejelentett termékkel kapcsolatos információ nem hangzott el. Nem vicc. Eddig is rengeteg ásítós, píáros, információkat kiszínezős powerpoint prezentációt láttunk, de a mai bemutatóról még ezek is lemaradtak. Volt helyette rengeteg köszönetnyilvánítás az AMD partnereinek, "as a technology leader". Meg persze egy kisorsolt Acer Ferrari notebook.

Mindezt mégsem lehet felróni az AMD-nek igazán, több okból sem. Az egyik, hogy nyomtatott formában azért megkaptuk mindazon információkat, amelyekről egy külön hírben be is számoltunk. A másik pedig maga a piac. Alakul, át. A számítógépek, különösen a processzorok fejlődését már nem szomjazzák úgy a ma elterjedt programok. Egy másfél éve vett Athlon XP is megbirkózik - kis túlzással - bármilyen olyan feladattal, amivel nagyobb testvérei.

A hangsúly ennek megfelelően egyre inkább az alkalmazási területek, illetve a konkrét alkalmazások felé fordul, a technológia pedig a háttérbe szorul (*). Ebben az esetben viszont az egyes gyártók csak akkor maradnak életképesek hosszútávon, ha a cég mint márkanév elviseli a változó piac nehézségeit. Azaz, ha van márkanevük.

Ezért is volt olyan az AMD Athlon 64 X2 bejelentése, amilyen, és nyilván tapasztalunk majd hasonlót mástól, máskor is.

(*) Ha mégsem, annak is marketing okai vannak, gondoljunk csak a PlayStation 3 Cell processzorára. Az új PlayStation célközönségét alkotó fiatalokat feltehetően a legkevésbé sem érdekli a cache-ek, bufferek és SPE-k lelkivilága - ami miatt mégis minden csatorna ezen információkkal volt tele, az a rajtuk keresztül kommunikálható piacvezető szerep üzenete.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés