Hirdetés

Visszadobta a Gigabyte szponzorált órajelrekordját a CPU-Z

Az eredeti beküldő nem tudta reprodukálni az eredményt, így programhibának értékelték azt.

Bár a CPU-Z program manapság a megkerülhetetlen az új processzorrekordok validálásánál, néha sajnos ebbe a procedúrába is hiba csúszik, és pont szemtanúja lehetett a világ annak, hogy ilyen esetben mi történhet. HiCookie egy viszonylag jól ismert tuningos, akit a Gigabyte szponzorál, így nem meglepő, hogy az említett gyártó alaplapjával kezelésbe vette az Intel Alder Lake-S kódnevű, Core i9-12900K processzorát, amivel elméletben sikerült elérnie 8 GHz-es órajelet, és ez az adott lapkára levetítve nyilván rekordnak tekinthető.

Az eredmény validálásra is került, de kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hiteles-e. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy az Alder Lake-S lapka rendelkezik egy olyan erratummal, amely gyakorlatilag lehetővé teszi a valóstól eltérő magórajel visszajelzését. Emiatt Doc TB, a CPU-Z fejlesztője kérte a tuning reprodukálását, de ezt nem sikerült megoldani, így végeredményben törölték a validációt, amit azzal indokoltak, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy tényleg sikerült elérni a fentebb említett órajelet.

Hasonló jelenség egyébként már történt HiCookie és a Gigabyte közreműködésével, ugyanis régebben egy 6362,16 MHz-es órajelrekordot validáltak egy Ryzen 9 5950X által, de ez az eredmény is törlésre került.

A fentiek rávilágítanak arra, hogy a CPU-Z-n át lehet küldeni hamis eredményt, aminek kapcsán nem kell feltétlenül szándékosságra gondolni, de már önmagában az is gond, hogy erre lehetőség van. Emiatt a szoftver a jövőben kiegészül olyan detektáló rutinokkal, amelyek képesek kiszűrni azokat a rendszereket, amelyeknél valamilyen ismert erratum kihasználása által akar a felhasználó a valósnál nagyobb órajelet validálni. Ezzel ugye a jóváhagyott tuningeredmények nagyobb valószínűséggel lesznek hitelesek, kisebb annak a kockázata, hogy valamilyen hiba által sikerült elérni egy-egy rekordot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés