Crucial Adrenaline SSD gyorsítótár – sebességváltás fájdalommentesen

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb figyelmet szenteltek a gyártók az SSD gyorsítótárként való használatára. Ezzel aránylag szerény anyagi ráfordítással érhető el érezhető sebességtöbblet a PC mindennapos használata során. A koncepció lényege, hogy egy háttérszoftver segítségével a merevlemezen gyakran használt állományok átszivárognak a korlátozott kapacitású, de annál gyorsabb SSD-re, így optimális esetben a rendszer majdnem úgy viselkedik, mintha tisztán memóriaalapú adattárolót alkalmaznánk. Ezek közül a technológiák közül talán az egyik legismertebb az Intel Smart Response Technology (SRT).

Azonban akkor sem kell lemondani erről a lehetőségről, ha nem rendelkezünk SRT kompatibilis alaplappal, mert külső szoftverekkel és lényegében bármilyen SSD-vel bele lehet vágni a dologba. Ebben kíván most segítséget nyújtani a Crucial Adrenaline nevezetű csomagja, mely egy 50 GB-os SSD-ből és az NVELO Dataplex gyorsítótárazást vezérlő szoftverből áll. Maga a meghajtó egy átlagos 2,5”-es, 9,5 mm magas egység, amely SATA 6 Gbps-os interfészen csatlakozik az alaplaphoz. Írási sebessége csupán 95 MB/s, de ami ebben a munkakörben fontosabb, azaz olvasási tempó, amelyre a gyártó 500 MB/s-os értéket határozott meg. A tároló 4 kB-os blokkokon mért teljesítménye 45 000 és 20 000 IOPS.


[+]

A gyorsítótár beüzemelése pillanatok alatt elvégezhető: az SSD-t a számítógépben rögzítjük (ehhez a csomagban a biztonság kedvéért 3,5”-es adaptert is mellékelnek), kábel segítségével egy szabad SATA portra csatlakoztatjuk, feltelepítjük a szoftvert, és a többi már automatikusan megy magától. Fontos megemlíteni, hogy az „adrenalinlöket” csak Windows 7 operációs rendszer használata esetén valósítható meg. A gyártó ezzel a termékével bevezetett egy új fogalmat is, így szemléletesen a gyorsítótár munkakörbe szánt SSD-ket SSC-nek (Solid State Cache) nevezi. A Crucial Adrenaline csomagért 118 dollárt kérnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés