CeBIT 2012: Super Talent RAIDDrive upStream PCIe SSD

Ha egy igazán gyors asztali számítógép összeállítása a cél, akkor ma már nem elég, ha csak a bivaly erős processzorra, a minél több memóriára vagy a legjobb videokártyára hajtunk, hiszen ezek a komponensek akkora fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időben, hogy sokszor nem is ezekkel van a gond, hanem az adattároló a szűk keresztmetszet. A jobb SSD-k között már gond nélkül lehet találni olyan példányokat, amelyek 500 MB/s körüli szekvenciális írásra és olvasásra képesek, de mi a helyzet akkor, ha valami még gyorsabbra van szükség?

Egy bizonyos szint fölött már a SATA 6 Gbps-os meghajtók is sávszélesség limitbe ütköznek, ekkor pedig már csak a méregdrága, elsősorban vállalati környezetbe szánt PCI Express csatolóval ellátott SSD-k jöhetnek szóba. Az idei CeBIT-en viszont a Super Talent bemutatta eddigi „legolcsóbb” bővítőkártyás meghajtóját, a RAIDDrive upStream-et, amely PCIe 1.1 x8 interfészen keresztül kapcsolódik a rendszerhez. Belső felépítését tekintve úgy kell elképzelni, mintha négy SandForce vezérlős SSD lenne RAID-be fűzve egyetlen adattárolóvá. Így lehetséges, hogy a 220, 460 vagy 960 GB-os kapacitás mellé akár 1 GB/s olvasási és 900 MB/s-os írási sebesség is társulhat.

Ezzel a termékével a Super Talent olyan hasonló kategóriás eszközöknek kíván konkurenciát állítani, mint az OCZ RevoDrive széria tagjai. A RAIDDrive upStream a gyártó állítása szerint heteken belül a boltok polcaira kerülhet, de hogy mit értenek azon, hogy olcsóbb, mint a többi, arra még nem derült fény.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés