Csak az igényeken múlik majd az új Thunderbolt sorsa

Az Intel bejelentette a hányattatott sorsú Thunderbolt interfész harmadik generációs verzióját, amely nem csak egy szimpla ráncfelvarrás, hanem egy komplett reform is egyben. A vállalat nyilván nem örült annak, hogy a partnerek sorra hátrálnak ki a koncepció mögül, így ezúttal sem kapjuk meg a Thunderbolt kezdetekben ígért tempóját, viszont ez nem feltétlenül baj, hiszen az Intel olyan problémákra koncentrálhatott, amelyek miatt az interfész nem jutott előre.

A korábban kihátráló partnerek több gondot láttak anno a Thunderboltban. Egyrészt magas volt a licencköltség, gondot jelentett, hogy kevés eszköz volt az aljzatra köthető, illetve ezek mellett igazából nem is szükséges akkora teljesítmény, amit kínál, hiszen a legtöbb eszköznek bőven elég volt az USB 3.0. Az Intel nyilván a licencköltségen nem vitázhat, hiszen nem ingyen fejlesztenek, és az igények szempontjából is lehet igazságot találni a partnerek szavai mögött, de a kevés elérhető eszköz egy olyan valós probléma, amin lehet javítani, sőt kell is.

A harmadik generációs Thunderbolt éppen ezért egy újrakezdés. Az Intel elfogadta, hogy rosszul csinálták korábban, és ezen vitázni sem érdemes. Nyilván az ígért sebességet sem hozták, ami nem kedvezett a Thunderbolt megítélésének. Az új interfész azonban lecserélte a korábban alapul szolgáló DisplayPort réteget az USB Type-C-re. Ezzel a koncepció is új formát öntött, így nem a sebesség abszolút hajkurászása a cél, hanem az univerzális alap biztosítása. Az új Thunderbolt egyrészt ugyanazt az aljzatot használja, amit az USB Type-C, vagyis helyből kompatibilis minden erre köthető szabványos eszközzel. Emellett számos protokollt támogat majd, így működőképes DisplayPort 1.2, USB 3.1, 10 gigabites Ethernet és PCI Express 3.0 aljzatként.

A sebesség tekintetében full-duplex 20 gigabit/másodperc érhető el elméletben, és ez kétszerese annak, amit az USB Type-C kínál. Ehhez természetesen aktív kábel kell, és utóbbi továbbra is drága lesz a licenc és az elektronika extra költsége miatt. Viszont később lesz optikai opció, ami a maximális 2 méteres hosszt 60 méterre növeli, természetesen még drágább árcédula mellett. Lehetőség van viszont passzív kábelre is, ami ugyan lecsökkenti az elérhető sebességet az USB Type-C, azaz az elméleti szint felére, de legalább nincs benne elektronika, így a kábel költsége csak a licenc árával növekszik.

Az új Thunderbolt utolsó fontos extrája, hogy reális alternatívává teszi a külső házban csatlakozó grafikus vezérlőket. Ezzel a koncepcióval korábban három probléma volt. Egyrészt a rendszer képtelen volt kezelni, ha az összeköttetés fizikailag megszűnt, ami akár véletlen mozdulattól is bekövetkezhet, hiszen nem kell túl nagy erő az aljzatból kihúzni a kábelt. Ilyenkor a teljes gép lefagyott. A másik két gond a korlátozott adatátviteli sebesség és a hosszú kábel által radikálisan megnőtt késleltetés volt. Nos utóbbi kettővel nem tud mit kezdeni az Intel, ez egyszerűen fizikai limitációkból ered, de az összeköttetés megszűnésére találtak megoldást. Na persze most sem érdemes menet közben kihúzni a csatlakozót, mert a program ezt így sem fogja lekezelni, de legalább az operációs rendszer és maga a gép nem omlik össze tőle.

A változásokkal gyakorlatilag a Thunderbolt egy USB Type-C lett extrákkal. Azt még nem tudni, hogy a korábban kihátrált cégek visszatérnek-e, vagy úgy látják, hogy a tömegpiacnak a Thunderboltra még így sincs szüksége.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés