Véglegesítés előtt a külső PCI Express szabvány

A PCI Express szabványért felelős PCI-SIG az EETimes számára elmondta, hogy számos új dologgal készülnek a jövőben. Többek között még idén véglegesítik a külső PCI Express szabványt, amelynek OCuLink 1.0 lesz a neve. Utóbbi egy régóta várt fejlesztés, és több csúszáson is túl van, de úgy néz ki, hogy most tényleg elkészül.

Az OCuLink 1.0 PCI Express 3.0-s interfészt használ méghozzá négy darab 8 gigatranszfer/másodperces teljesítményt kínáló csatornával. Ez gyakorlatilag megegyezik az x4-es PCI Express interfészek teljesítményével. Persze a késleltetés a fizikai távolság növekedéséből eredően megnő, de ez minden kábeles megoldás átka, és nem lehet vele mit kezdeni.

Az OCuLink 1.0 egy új külső aljzatot kap, amely a notebookpiac irányait követve vékony kialakítású lesz, tehát nem jelent majd problémát a beépítése a mai vékonyabb mobil eszközöknél. A rendszert a PCI-SIG úgy tervezi, hogy jó legyen a PCI Express 4.0-s szabvánnyal is, de az első verzió még nem lesz vele kompatibilis. Előny lesz viszont, hogy gyakorlatilag a notebookgyártóknak lényegében csak a port felhelyezésére kell koncentrálnia, így az OCuLink 1.0 implementálása olcsó, legalábbis lényegesen olcsóbb, mint bármelyik hasonló teljesítményű összeköttetésé. Természetesen a PCI Express vezérlő szükséges hozzá, de ez ott van a mai processzorokban. Maga a kábel is kedvező árú lesz, így 4 GB/s-os adatátviteli teljesítményt az OCuLink 1.0-nál olcsóbban nem lehet majd kapni. Nyilván ebben benne van az is, hogy iparági szabványról lesz szó és nem kell fizetni utána licencdíjat.

A PCI-SIG a PCI Express reformján is dolgozik, amely a PCI Express 4.0-val jön el. Maga az interfész a teljesítmény növelésére koncentrál. A kódolási séma megegyezik a PCI Express 3.0-val, de a 4.0-s interfésszel csatornánként 16 gigatranszfer/másodperces teljesítmény lesz elérhető. Ez gyakorlatilag megduplázott teljesítmény, vagyis egy x16-os PCI Express 4.0-s port 32 GB/s-os adatátviteli teljesítményt fog kínálni. A kódolási séma miatt egy nagyon picikét persze kevesebb lesz a tényleges elméleti tempó, de ez így van a PCI Express 3.0-nál is, és tényleg elhanyagolható veszteségről van szó.

A PCI Express 4.0 nagy újítása, hogy új csatolót is hoz, amely igazodik a változó igényekhez. Ez a csatoló képes lesz fogadni a PCI Express 3.0-s portba illeszthető hardvereket, de a PCI Express 4.0-s interfészt használó bővítőkártyák csak PCI Express 4.0-s csatolóval fognak működni.

A PCI-SIG szerint az előzetes 0.7-es verziójú PCI Express 4.0-s specifikációt még idén lezárják, de a végleges specifikáció csak 2017-ben érkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés