Hirdetés

Csak később költözhet az alaplapokra az Intel Turbo Memory

Egyelőre nem hoz kielégítő teljesítménynövekedést az asztali PC-k esetében az Intel májusban érkezett, az új Centrino processzortechnológia részét képező, NAND flashmemóriára alapuló Turbo Memory kiegészítő modulja, ezért a jelenlegi technológia egy továbbfejlesztett változatát ajánlják majd fel az alaplapgyártóknak – írja iparági források beszámolói alapján a DigiTimes. A gyártó még a Computexen ismertette terveit, melyek szerint a Turbo Memory modult, vagy annak főbb komponenseit a noteszgépgyártók mellett asztali számítógépeket, alaplapokat előállító vállalatok számára is elérhetővé tenné. A Windows Vista ReadyBoost és ReadyDrive technológiáit kiaknázó Turbo Memory egyébként a legfrissebb független tesztek szerint az eredeti közegében sem muzsikál túl fényesen.

A merevlemezes adatkezelést felgyorsítani hivatott Turbo Memory (kódnevén Robson) a beszámolók szerint egyelőre pláne nem teljesít túl fényesen az eleve gyorsabb HDD-ket tartalmazó asztali konfigurációkkal, az Intel ezért a technológia 1.0-s verziója helyett az 1.5-ös változatot kínálja majd fel az alaplapgyártóknak. Az eredeti tervek szerint a Turbo Memory modult, vagy az áramköri komponenseket már a harmadik negyedév során viszontláthatta volna a vásárlóközönség egyes prémium kategóriás alaplapok kiegészítőjeként vagy extra szolgáltatásaként, az új változat fejlesztése azonban keresztülhúzhatja a korábbi számításokat. A gyártók most arra számítanak, hogy legkorábban idén év végén, vagy 2008 elején juthat el hozzájuk a technológia, melynek terjedését egyelőre komolyan gátolhatja, hogy kizárólag Windows Vista operációs rendszerrel (annak azonban bármelyik változatával) kelthető életre.

A rendszerhez PCI Express x1 adatsínen csatlakozó, a Microsoft által a Vistával bevezetett ReadyDrive technológiát kiaknázó Intel Turbo Memory modul a fájlműveletek gyorsításán túl eredetileg azzal a céllal is született, hogy hozzájáruljon a noteszgépek energiatakarékosabb működéséhez. Az adatok flashmemóriából történő kiolvasása ugyanis lényegesen kevesebb áramot igényel, mintha ugyanazokat az állományokat a merevlemezről kéne betölteni, ráadásul míg a Turbo Memory dolgozik, a HDD optimális esetben akár ki is kapcsolhat, ezzel további energiát takarítva meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés