Sebességváltás: a D-Link is beleveti magát az 5G-s Wi-Fi szabványba

A vezeték nélküli helyi kommunikáció világában az utóbbi években nem volt túl sok innováció. Most azonban szép lassan a gyártók felkészültek a következő sebességváltásra, és egymás után sorakoznak fel az 5G-s Wi-Fi (IEEE 802.11ac) szabvány mellett. Itt az előző generáció csúcssebességéhez képest elméletileg akár háromszoros tempó is elérhető, ehhez persze tökéletesen ideális környezetre, és nem utolsó sorban kompatibilis eszközökre van szükség.


[+]

Utóbbiból egyelőre nincs túl nagy választék, azonban a D-Link is bejelentette, hogy piacon van első 802.11ac-s routerük, a Cloud Router 5700. A marketing „ügyesen” 1750 Mbps-os kétsávos útválasztónak nevezi, ez a sebesség azonban valójában egyszerre soha nem áll fenn, csupán az 5 GHz-es tartományban produkált maximum 450 (n) és 1300 Mbps-ot (ac) kombinálták össze. Belsejében a Broadcom 5G lapkája található, amely természetesen minden forgalomban lévő korábbi vezeték nélküli szabványt támogató eszközzel szót ért.


[+]

A vezetékes kommunikációt 4 daran Gigabit Ethernet RJ45-ös aljzat szolgálja ki, ezenkívül a router hátoldalán egy USB port is helyet kapott. Ez a szokásos, hálózaton belüli fájl- és nyomtató megosztási funkciókon kívül arra is alkalmas, hogy a csatlakoztatott adattároló tartalmát megossza – a SharePort Mobile alkalmazás segítségével – az Android és az iOS operációs rendszert futtató eszközök számára. A nevében található Cloud jelző természetesen némi felhős szolgáltatásra utal, ugyanis a mydlink Cloud Services segítségével bármilyen eszközről, interneten keresztül monitorozható a helyi otthoni hálózatunk, sőt, a megfelelő webkamerákkal akár otthonunk is. Az útválasztó beépített antennákat tartalmaz, amelyekkel kapcsolatban a gyártó kiváló térerőt ígér. Külső antennára vonatkozó csatlakoztatási lehetőség hiányában eme kijelentésben csak bízni lehet.

A D-Link Cloud Router 5700 vételára 189 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés