Újfajta memóriamodult mutatott be a Dell

A CAMM két darab SO-DIMM-et tud kiváltani, és segítségével vékonyabb notebookok tervezhetők.

A mobil számítógépek piacán az egyik alapvető irány az egyre vékonyabb váz kialakítása, és ebből a szempontból a gyártók ma igen komoly eredményeket is fel tudnak mutatni, de a vékonyság ára jellemzően a bővíthetőség feláldozása. Ha valaki nem szeretne lemondani például a memória későbbi cseréjéről, akkor muszáj SO-DIMM foglalattal szerelt mobil masinát vásárolnia, és már ez a tényező hozzájárul ahhoz, hogy a váz ne lehessen nagyon vékony, hiszen a foglalatot el kell helyezni benne.

A Dell kidolgozott egy új csatolószabványt, amelynek keretében jóval vékonyabb memóriamodulok tervezésére nyílik lehetőség, és ilyen formában már a notebook váza is vékony lehet, miközben megmarad a memória bővíthetőségének későbbi lehetősége.


[+]

Konkrétan a CAMM, azaz a Compression Attached Memory Module nevű megoldásról van szó, amely egy modullal kivált két SO-DIMM-et, hiszen gyárilag kétcsatornás kivitelű, vagyis 128 bites buszon keresztül préselhető a nyomtatott áramköri laphoz. Némi hátrány, hogy ugyan egy notebook CAMM-et alkalmazva vékonyabb lehet, de az alapterületet tekintve az új formátum kevésbé takarékos. Viszont itt a kulcstényező a döntés szabadsága, ugyanis egy adott termék esetében minden gyártó el tudja dönteni, hogy milyen hátrányokat érdemes felvállalni, hogy megvalósítsák a terveket. Ha a CAMM az optimális, akkor érdemes annak bizalmaz szavazni, ellenkező esetben pedig maradhat az SO-DIMM.

Nagyon lényeges megemlíteni, hogy a Dell a CAMM-et nem zárja magához. A cég szeretné, ha ez egy elterjedt iparági szabvány lenne, amely az SO-DIMM mellette általánosan jelen van, így a többi notebookgyártó is használhatja a foglalatot, amelybe nyilván érkeznek majd kompatibilis, DDR5 szabványú memóriák is, ezen belül 16, 32, 64 és 128 GB-os opciók várhatók.

Hosszabb távon a CAMM-nek úgy lehet igazán jövője, ha JEDEC szabvánnyá válik, ami egyelőre még nincs napirenden, de nem kizárt, hogy eljutunk eddig, mivel ötlet szintjén valóban hasznos újításról van szó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés