Elkészült a legerősebb GPU-alapú szuperszámítógép

A Svájci Nemzeti Szuperszámítógép Központban „csak” annyit csináltak, hogy a Piz Daint grafikus gyorsítóit modernebbre cserélték.

Nem csak a játékosok, hanem a szuperszámítógépek világában is nagyon jól teljesít az NVIDIA Pascal architektúrája. Számos, eddig inkább kisebb teljesítményű óriásgépet építettek a Tesla P100 gyorsítókra támaszkodva, amelyek egyik hatalmas előnye, hogy komolyabb technikai fejlesztés nélkül, majdhogynem egyszerű cserével modernizálhatóak vele a korábbi gépek is.

Ilyen folyamat zajlott tavaly ősztől egészen a közelmúltig a Svájci Nemzeti Szuperszámítógép Központban, ahol 40 millió svájci frankos befektetéssel frissítették fel a Piz Daint szuperszámítógépet. Az amerikai Cray vállalat 5320 darab XC50-es node-jából álló óriás Kepler-alapú Tesla K20X gyorsítóit (node-onként egy) cserélték Tesla P100-asokara, és ha már úgyis szétkapták a vasat, Xeon E5-2690 v3-ra (node-onként kettő) cserélték a korábbi processzorokat. A rendszer része még 1431 darab GPU nélküli Cray XC50 node, amikbe Xeon E5-2695 v4 processzorok kerültek.

Ezekkel a fejlesztésekkel a Piz Daint az egycsapásra a legnagyobb teljesítményű GPU-alapú megoldássá vált, az 500 legerősebb szuperszámítógép ranglistáján 19,59 PFLOPS számítási teljesítménnyel az előkelő 3. helyre ugrott előre a korábbi nyolcadikról. Az NVIDIA grafikus gyorsítói hatalmas teljesítményük mellett nagyon energiatakarékosak is: a negyedik helyen álló Titan szuperszámítógép 2 PFLOPS-szal kisebb teljesítményt majdnem négyszer akkora fogyasztással produkál, mint svájci konkurense, a kínai ranglistavezetők, a Sunway TaihuLight és a Tianhe-2 pedig még gyengébbek energiahatékonyságban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés