Érdekesség: szerverek kábelezése

Múltkoriban megmutattuk, hogy mennyire hangos tud lenni egy átlagos szerver számítógép, nem is beszélve a szerverszobákról. Legalább ennyire érdekes kérdéskör ezeknek a komoly, szekrényekbe zsúfolt erőgépeknek a hálózati kábelezése. Hiszen egy rack szekrénybe akár 48 szerver is bezsúfolhatnak, melyeket vezetékek sora kötheti az internetre, helyi hálózatra, vezérlő hálózatra, és akkor ott vannak még a fiókos routerek, vagy tűzfalak, melyeknek hátuljába több tucat „kanóc” dugható, karnyi vastagságú kábelköteget képezve. Ha pedig ilyen szekrényből egy szobára való van, akkor hamar így nézhet ki az összeköttetés.

Persze, lehet ezt elegánsan átgondolva is csinálni, igaz nem két percig és nem is két óráig fog tartani a művelet. Érdemes megnézni az alábbi videót, melyben egy (egyelőre még üres) szervertermet vezetékeztek be. Négy percbe sűrítve látható az a folyamat, ami a szakemberek csapatának egy egész napját igénybe veszi. Aztán a következő napon neki lehet fogni a második szekrénysornak.

Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha ki kell cserélni egy vezetéket? Erről is készült (gyorsított) felvétel, a gyakorlott szervizes alig több mint negyed óra alatt helyreteszi a dolgot. Még szerencse, hogy egy-egy ilyen rendszerben nagyon ritka a kábelek meghibásodása, legfeljebb a végükön lévő csatlakozó megy tönkre.

Előzmények

Hirdetés