Hirdetés

Az év második felében érkeznek az új generációs Radeonok

Az AMD a múlt héten tette közzé a legutóbbi negyedév pénzügyi eredményeit, mely az Intel bánatpénzének köszönhetően a teljes évet nyereségessé varázsolta. Dirk Meyer, a cég elnök-vezérigazgatója bizakodó a jövővel kapcsolatban, és elmondta, hogy az idei év második felében a vállalat teljesen felfrissíti a jelenlegi Radeon HD 5000 széria választékát. Arról nem tudni, hogy ez az új generációs Northern Islands termékcsaládot takarja-e, vagy egyszerű Evergreen-felújítás lesz, de a teljes paletta cseréjéből az előbbire lehet következtetni.

A pletykák alapján a Northern Islands családra épülő lapkák első felhozatala 32 nm-es eljáráson alapul, és a gyártásért várhatóan a TSMC, illetve a GlobalFoundries fog felelni. A később megjelenő chipek minden bizonnyal a technológia 28 nm-es csíkszélességű verzióját alkalmazzák majd. Természetesen a Radeon HD 5000 széria is rejt még új termékeket, mivel a gyártók felől már kiszivárgott a – látatlanban is ár/érték bajnoknak titulált – HD 5830-as modell létezése, melynek startja az eddigi információk szerint februárban esedékes.

Üzletileg is változtat az AMD, ugyanis az idei pénzügyi évben már számviteli szempontból is különválnak a GlobalFoundriestól, de a vállalat továbbra is birtokolja a bérgyártó 34,2%-át. A változásra a pénzügyi eredmények miatt van szükség, hiszen az AMD üzemi szinten fél éve nyereséges, ám ezt a teljesítményt negatívan befolyásolják a gyárak. Az AMD részére egyébként igényt tartana az ATIC, ráadásul az új keresztlicenc-szerződés értelmében az üzlet következmények nélkül létrejöhet. A teljes leválás tehát életképes opció lehet, ráadásul további pénzt hozna az AMD konyhájára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés