Hirdetés

Az év végén érkezhetnek az új generációs VGA-k

Kétségtelen, hogy az aktuális Radeon HD 6000-es és GeForce 500-as generációs sem teljes, a vállalatok már a következő sorozatra koncentrálnak. Az AMD a Southern Islands termékcsaláddal fog meglepni minket, míg az NVIDIA a Keplert készíti. Mindkét gyártó a 28 nm-es csíkszélességet fogja használni, ám a gyártással kapcsolatos stratégiák eltérőek lehetnek. A bérgyártók szerepét a TSMC és a GlobalFoundries fogja betölteni, ám korábban már részleteztük, hogy a High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródák szempontjából az előbbi vállalat a gate last, míg az utóbbi a gate first megvalósítást választotta. Ez alapjaiban eltérő megközelítés, vagyis az eddigieknél több stratégiai lehetőség van a chipek gyártására, és nem mellesleg most lehet igazán nagyot hibázni egy rossz döntéssel.

Az NVIDIA biztos, hogy a TSMC-t választja gyártópartneréül, ami a gate last megvalósítás miatt kockázatos. Természetesen a vállalat újra egy nagyméretű lapkával készül, mivel a Kepler legerősebb megoldása a HPC és a professzionális szegmenseket célozza meg, így csak másodsorban tekinthető PC-s grafikus processzornak. A méretes chipek tervezése eleve nagy kihívás, pláne egy olyan, új gyártástechnológiára, ami chipdizájn területén radikálisan új elveket követel, vagyis a SiON/poly-Si megvalósítás mellett szerzett tapasztalatok minimális mértékben használhatók fel. Az NVIDIA számára fontos lenne még az új csúcs-GPU bevezetése előtt egy 28 nm-es lapka, aminek segítségével a mérnökök tapasztalatot szerezhetnek az új eljárásról. Az sem baj, ha a termék nem úgy sikerül, ahogy kellene, mivel csak egy tesztről lenne szó, ami segít a következő generációs megoldás kivitelezésében. Mivel a Kepler elsősorban olyan technikákat vezet be, amelyek a PC-s játékpiacon teljesen irrelevánsak, a fermis megoldások 28 nm-re való áthelyezése megjátszható, sőt a kockázatok csökkentése érdekében érdemes megvalósítani.

A TSMC 28 nm-es HP gyártósora már alkalmas a kísérleti gyártásra, vagyis az NVIDIA számára nyitott a fejlesztés, illetve a tapasztalatszerzés lehetősége. Feltételezhetően már készül egy megoldás, aminek a megjelenése még bizonytalan. Valószínűleg egy középkategóriás megoldásról lehet szó, mivel tesztelés céljából nem érdemes túlzottan kis lapkát készíteni.

Az AMD számára a TSMC mellett ott a GlobalFoundries is, vagyis a cég a stratégiáját is ez eltérő technológiákhoz igazíthatja. Ezt feltételezhetően meg is teszik, hiszen a gate first eljárásra sokkal könnyebb tervezni, ugyanis az nagyon hasonló a korábbi SiON/poly-Si megvalósításhoz. Az elmúlt évek során már kiderült, hogy a processzorgyártó sosem vállal aránytalanul magas kockázatot, így továbbra is a Sweet Spot szabályai szerint történik majd a fejlesztés. Az úgynevezett pipe cleaner lapka a pletykák szerint a GlobalFoundries műhelyéből kerülhet ki, és a Juniper GPU-t váltja majd le a piacon. Ezek az adatok számottevő információval szolgálnak, mivel sejtetik, hogy az AMD továbbra sem kockáztat a minimálisnál többet, és egy érdekes stratégiát is előrevetítenek. Amennyiben a pipe cleaner chip tényleg az arab tulajdonban lévő bérgyártónál készül, úgy a következő generációs csúcslapka is ott lesz gyártva. A kisebb megoldások esetében nem lehet következtetni. Feltételezhetően további három GPU készül, melyek közül a két leggyengébb modell biztos a TSMC 28 nm-es HP gyártósorán készül majd, mivel csak a tajvani bérgyártó rendelkezik akkora gyártókapacitással, hogy az kielégítse az igényeket. A középkategóriás GPU esetében az AMD feltételezhetően a tapasztalatok birtokában fog dönteni, de jó esély van rá, hogy a GlobalFoundries lesz a befutó.

Az új generációs GPU-k is a DirectX 11-es API-t fogják támogatni, vagyis technikailag nem várható túlzottan nagy előrelépés. Ez persze főleg azért van, mert az új szoftveres platformok még nem állnak készen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés