Hirdetés

Készül az első netbook a Cedar Trail platformra

Az Intel az asztali piacra szánt Cedar Trail platformot már bejelentette, és rendszer paraméterei is ismertek. A termékre azonban csak a Santa Clara-i óriásvállalat épít, mivel leghamarabb novemberben lesz megfelelő grafikus driver az új IGP-hez. Az vállalat ennek megfelelően a mobil piacra szánt processzorokat még nem jelentette be hivatalosan, de gyakorlatilag nyílt titoknak számítanak az Atom N2600 és N2800 jelzésű termékek paraméterei. Mindkét termék két darab Saltwell kódnevű processzormagra épít, melyek támogatják a Hyper-Threading technológiát. Az előbbi órajele 1,6 GHz lesz, míg az utóbbi megoldás 1,83 GHz-en ketyeg. Az integrált grafikus mag esetében is lesz különbség, ugyanis a kisebbik modell a GMA 3600, míg a nagyobbik a GMA 3650-re épül. Ezek lényegében a PowerVR SGX 545-ös IP-k, csak az előbbi 400, míg az utóbbi 640 MHz-es magórajelen üzemel. Az egycsatornás integrált memóriavezérlőhöz DDR2 memóriát lehet társítani. Az Atom N2600 maximum 800, míg az N2800 legfeljebb 1066 MHz-es effektív órajelű modulokat támogat. A fogyasztás tekintetében az előbbi lapka 3,5 wattos, míg az utóbbi 6,5 wattos TDP osztályba lesz besorolva.

A Cedar Trail platform hardvere a technikai oldalról aránylag értékelhető tudással rendelkezik, de érdemes megvárni az első drivereket, hiszen egyelőre csak sejtések vannak, hogy a termék papírra vetett képességeiből mi lesz valóság. Ez azonban az Evolio néven bejegyzett céget nem tántorította el az új generációs Atom alkalmazásától, és lényegében kihasználták a nagy gyártók ódzkodását a rendszertől, így lényegében elsőként jelentettek be egy Cedar Trail platformra épülő netbookot. A szimplán U9 jelzést viselő masina 18 mm vékony lesz, és mindössze 980 grammot nyom majd. A 11,6 hüvelykes kijelző natív felbontása 1366x768 pixel, de a HDMI kimenet felhasználásával egy külső megjelenítő is bevethető. A rendszer alapja az Intel Atom N2600-ra épül, mely mellé 2 GB kapacitású rendszermemória kerül. Az adattárolást 64 vagy 128 GB-os SSD végezheti – függően a vásárló igényeitől.

Az Evolio U9 rendelkezik még IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi, valamint Bluetooth modullal, illetve egy 1,3 megapixel webkamerával. Az akkumulátor kapacitásáról még nincs adat, de a hírek szerint alacsony terhelés mellett öt órás használatot tesz lehetővé. Az újdonság leghamarabb decemberben kerül kereskedelmi forgalomba, ami annak köszönhető, hogy előtelepített Windows 7 operációs rendszer kerül rá, és ehhez szükséges egy hitelesített grafikus driver, ami egyelőre nem áll rendelkezésre. Sajnos a netbook árazása sem derült még ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés