Extra 14 nm-es kört tervez az asztali piacra az Intel

A vállalat a Rocket Lake-kel kivezette volna ezt az eljárást, de a partnerek 2022-re is akarnak egy DDR4-es asztali platformot.

Augusztus végén már írtunk arról, hogy nincsenek kibékülve az OEM-ek az Intel új asztali útitervével. Ennek alapját az adja, hogy az új, LGA1700-as foglalatba majd az Alder Lake kódnevű processzorok érkeznek, hozzávetőleg egy év múlva. Ezek ugyan végre 10 nm-es eljárásra épülnek, de DDR5 memóriavezérlőt használnak, miközben az új memóriaszabványnak az implementációja is drága, nem beszélve az ilyen váltások kezdeti gondjairól, vagyis a kevés készülő memóriáról, ami a termékek árát is az egekben tartja.

A problémát figyelembe vette az Intel is, de nagyon optimista becslések szerint a DDR5 memóriák a 2022-es év közepére elérik majd a DDR4-es memóriák árszintjét. Az OEM partnerek ugyanakkor egyáltalán nem látják ilyen derűsen a helyzetet, mivel az iparág inkább a 2023-as esztendő első negyedévére számolja azt a pontot, amikor a DDR5 olcsóbb, vagy legalább megegyező árú lehet a DDR4-gyel. Ennél vannak pesszimistább forgatókönyvek, de valószínűleg az említett dátum közel van a realitáshoz.

Abban mindenki egyetért, hogy 2022-es év harmadik negyedévéig biztosan lényeges lesz az árkülönbség a DDR5 és a DDR4-es memóriák között, ami az Alder Lake-et gyakorlatilag egész életciklusa alatt rosszul fogja érinteni, de a Raptor Lake megjelenésekor is komoly hátrány lehet.

Mivel a probléma létezik, az Intel egy extra frissítést fog beiktatni a 2022-es esztendőre. Ez gyakorlatilag a jövőre érkező, LGA1200-as foglalatba illeszthető, 14 nm-es node-on készülő Rocket Lake kisebb továbbfejlesztése lesz. Mondhatni új stepping, mivel lényeges erőforrást azért nem akarnak erre pazarolni, de valóban számításba kell venni, hogy még legalább két évig a DDR4 marad az asztali szegmens megfizethető memóriaszabványa, vagyis nem árt erre figyelni, elvégre nagy piacról van szó.

A gondot egyébként az is tetézi, hogy az AMD oldaláról nem a most bejelentett Vermeer lesz az utolsó Socket AM4-es processzor, hanem jövőre még hoznak egy Warhol kódnevű frissítést. Sajnos itt direkt arra játszik a cég, hogy az Intelt a DDR5 bevezetése minél kellemetlenebbül érintse, mivel eleinte az új szabványú memóriák drágák. Ráadásul a chiplet dizájn miatt az AMD nagyon gyorsan tud reagálni a piac változásaira, elvégre a CPU chiplet módosítása nélkül le tudják cserélni az IO lapkát egy DDR5 memóriát támogató verzióra. Erre úgy tudjuk, hogy leghamarabb a 2022-es esztendőben van esély a mainstream asztali piacon, vagyis az AMD olyan sokáig akarja drágán tartani a DDR5-öt, ameddig csak lehet, hogy minél jobban fájjon a kialakult szituáció az Intel, illetve a partnereik számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés