Extra adatokat közölt az NVIDIA a Titan X-ről

A vállalat egy rövid előadáson tisztázta a felmerült kérdéseket.

Az NVIDIA az elmúlt hét végén jelentette be a Titan X nevű VGA-t, amely az új Titan termékcsalád első képviselője. Mivel a leleplezésre akkor viszonylag kevés idő állt rendelkezésre, számos olyan kérdés maradt, amely megválaszolását a vállalat egy rövid előadásban tisztázta a mai napon.

Elsőként a cég bejelentette, hogy a GP102 lapkamérete 471 mm². Különösebben ez az adat nem fontos, de az NVIDIA szerette volna tisztázni, így nem kell találgatni. A vállalat külön kiemelte, hogy maga a Titan X egy FP32 és Int8 számításokra tervezett hardver. Az elsődleges piaca tehát nem a játék, hanem a gépi tanulás, de persze lehet játékra is használni.

A dupla pontosságot a GP102 ugyanúgy oldja meg, ahogy ezt teszi a GP104 vagy a GP106, azaz minden compute blokkhoz egy-egy darab speciális CUDA mag tartozik. Technikai értelemben ezek az SMP részei, viszont két-két speciális CUDA magon osztozik két-két compute blokk. Ennek következtében egy SMP-ben összesen négy dupla pontosságra tervezett mag található, ami a teljes lapkára nézve 112 feldolgozót eredményez. Az FP64 tehát az FP32-es tempó 32-ed része, vagyis 0,3 TFLOPS.

A felezett pontosság esetében sajnos megmaradt a szoftveres tiltás, így a GP102 ezen a területen is ugyanazokkal a limitációkkal rendelkezik, amelyekkel a GP104 és a GP106, vagyis az FP32-es tempó 64-ed részét tudja, ami megfelel 0,15 TFLOPS-nak.

A fentiekből tehát már látszik, hogy a Titan X-en található GP102-ben az NVIDIA egyedül az Int8 számítási teljesítményre vonatkozó szoftveres tiltást oldotta fel a GP104 és a GP106-hoz viszonyítva. Ez egy szándékos lépés, ugyanis a vállalat azt szeretné, hogy a komolyabb FP16 és FP64 teljesítményre vágyó réteg vegyen szervereket, beléjük pedig Tesla P100-at.

Fontos adalék még, hogy a Titan X csak az NVIDIA-tól rendelhető, vagyis a partnerek ezt a VGA-t semmilyen formában nem forgalmazhatják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés