Extra információk az érkező AMD APU-król

Egy ideje már ismert, hogy az AMD a következő év elején útjára engedi a Kaveri APU-t, melyről az APU13 rendezvényen már beszéltek is. Ezzel kapcsolatban extra adatokkal nem is tudunk szolgálni, hacsak az nem számít annak, hogy az a két leggyorsabb asztali modell listaára 150 és 200 dollár között lesz, noha ennél pontosabb adat így sincs. A harmadik és egyben az első kör asztali megoldásai közül a leglassabb APU 100 és 150 dollár közé lesz beárazva.

A gyártóktól megtudtuk, hogy az AMD stratégiáját árban agresszívnek tartják, mivel a 2014-ben érkező játékok egy részében előfordul majd az a szituáció, hogy egy GCN architektúrára épülő Radeon mellé társított Kaveri APU érezhetően nagyobb sebességet tesz lehetővé, mint bármelyik más processzor ugyanazzal a VGA-val. A hogyanra még nincs direkt válasz, de minden bizonnyal a Mantle API-t, illetve a TrueAudio technológiát használó alkotásokban lehet majd erre számítani. Előbbit fel lehet használni arra, hogy az IGP számos kivágással kapcsolatos, illetve egyéb egyszerűbb feladatott elvégezzen, amivel tehermentesíti a dedikált GPU-t, míg utóbbi lényegében leveszi a processzormagokról a hangok feldolgozásával járó terhet, hiszen ezt egy dedikált hangprocesszor oldja majd meg. Esetleg az AMD titkolhat olyan alternatív technológiákat, amelyekről még nem tudunk. Ez az információ részben azt is megmagyarázza, hogy az AMD miért nem koncentrál igazán az FX processzorok frissítésére.

Ennél érdekesebb, hogy szintén 2014-ben érkezik a Temash és a Kabini leváltóinak szánt Mullins és Beema SoC APU. Ezekről szintén kiderült már, hogy alapvetően az elődök ráncfelvarrásai, de azért a Jaguar processzormagokat a Puma kódnevű fejlesztés váltja, ami a legfrissebb adatok szerint elsősorban az órajel kedvezőbb skálázását biztosítja. A fogyasztás csökkentését célzó áttervezés mellett alapvető újítás még a PSP bevezetése, ami a Platform Security Processor rövidítése. Ez lényegében egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére. A lapkák szintén kapnak HSA-MMU, egészen pontosan IOMMU v2 egységet, ami a HSA támogatását teszi lehetővé.

A 2015-ös terveknél a Kaveri APU-t a szintén Socket FM2+ tokozású Carrizo váltja, amiben lényegében a Steamroller processzormodulok helyét veszik át az Excavator kódnevű megoldások, illetve alapvető fejlesztés lesz, hogy az integrált grafikus processzor funkcionalitása alaposan kiterjed. Technikai értelemben az IGP közel maximális hatékonysággal lesz képes több programot futtatni, több felhasználós környezetben is, akár egyszerre. Emellett bevezetésre kerül a futtatott programok priorizálása, amit az operációs rendszer automatikusan kezel, de a felhasználó, akár meg is változtathatja a működést, pont úgy, ahogy azt ma meg lehet tenni a processzormagok esetében.

A legérdekesebb azonban, hogy 2015-ben a Mullins és a Beema SoC APU-k is leváltásra kerülnek. Ez önmagában mondjuk várható volt, de két lapka is készül Nolan és Amur kódnévvel. Mindkettő új BGA tokozást kap, illetve új IGP-t is használnak, ami az aktuális információk szerint a GCN architektúra első komolyabb áttervezése kifejezetten mobil igényeket figyelembe véve. A processzor oldaláról azonban több eltérő információ érkezik. Az egyik feltételezés, hogy az Amur SoC APU ARMv8-as magokat kap, de valószínűbbnek tartjuk, hogy valójában a Nolan a lényegében a Beema, míg az Amur a Mullins SoC APU utódja, így az elsődleges eltérés a megcélzott mobil platformban keresendő.

A 2015-ös lapkák egyébként 20 nm-es gyártástechnológiával készülnek, de azt még nem tudni, hogy melyik bérgyártónál. A vállalat stratégiájának azonban szerves része lesz a saját fejlesztésű szoftveres alap, és az ebből szerzett exkluzív programfunkciók biztosítása az új generációs platformokhoz.

Az FX sorozat története egyébként nem zárul le, de az igazán nagy frissítésre várni kell, ezt ugyanis a DDR4-hez időzíti az AMD. Mindemellett információink szerint ezek sem normál processzorok lesznek, hanem nagyobb teljesítményű APU-k, ami a szoftvert és az exkluzivitást előnyben részesítő stratégiát figyelembe véve érthető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés