Hirdetés

Ez történt 2005-ben: lapkakészletek/alaplapok

Rövid visszatekintő írásainkban felidézzük a 2005-ös esztendő (szerintünk) legfontosabb eseményeit kronológiai sorrendben haladva, kategóriánként lebontva, a teljesség igénye nélkül.

Az alaplap-lapkakészlet piacon idén tovább erősítette pozícióját a kaliforniai székhelyű NVIDIA, mely a jelek szerint jó lóra tett a 2004-ben debütált SLI-vel. A csúcskategóriás játékgépekbe szánt lapkakészlet mellett idén januárban egy opteronos szerverekhez fejlesztett vezérlő is megjelent, ugyanakkor a gyártó továbbra is elsősorban az otthoni/vállalati felhasználókra koncentrált termékeinek fejlesztése során.


Az első nForce4 SLI IE lapok egyike: MSI P4N Diamond

Az SLI-őrület végül április ötödikén teljesedett ki, amikor az NVIDIA bejelentette az Intellel kötött megállapodása révén létrejött nForce4 SLI Intel Edition típusú lapkakészletét, mellyel az Intel-tábor számára is elérhetővé vált a kétkártyás üzemmód.

Miközben a gyártók egyre-másra hozakodtak elő az új lapkakészletre épülő alaplapjaikkal, a konkurens ATI Technologiesnél hasonló vezérlőáramkört fejlesztettek a mérnökök, mint később kiderült, ekkor még meglehetősen kezdeti fázisban járt a munka, ezt jól jelzi többek között, hogy az ATI kétkártyás technológiája az első negyedévben még ATI Multi-Rendering (AMR) néven futott. Nem sokkal később – május 31-én – végül nagy csinnadrattával lerántották a leplet a CrossFire technológiáról, a nagyközönségnek azonban egészen őszig kellett várnia a kézzelfogható termékekre.

Az Intel mindeközben három új alaplapi lapkakészlettel jelentkezett kétmagos processzorainak debütálásával egy időben, az i955X és az i945P/G azonban az NVIDIA inteles lapkakészletéhez képest kevés újdonságot tudott nyújtani, noha a mágikus SLI hívószó áprilisban előkerült az új lapkakészletek kapcsán is.

A chipgyártó óriással kapcsolatban augusztusban az a hír járta, hogy felhagy a belépőszintű lapkakészletek gyártásával, átadván ezzel a terepet kisebb konkurenseinek, a VIA-nak és a SiS-nek, ám szeptember 20-án az NVIDIA diadalittasan bevonult a belépőszintű lapkakészletek piacára is az integrált grafikus magot tartalmazó, szokatlan elnevezésű GeForce 6100 és 6150 lapkakészletével.


Gigabyte-szörnyeteg i975X alapokon

Az Intel november közepén az év utolsó jelentős dobásaként – furcsa módon minden különösebb hírverés nélkül, a vártnál hónapokkal korábban – útjára bocsátotta új csúcskategóriás alaplapi lapkakészletét, az i975X-et, mellyel régi adósságát törlesztette a gyártó: ez lett az első olyan saját fejlesztésű chipset, amely hivatalosan is támogatta a kétkártyás megoldásokat, (elméletileg) nem válogatván SLI és CrossFire között.

Az idei év utolsó – ám egyik legjelentősebb – híre lapkakészlet-fronton ismét csak az NVIDIA-ról, illetve legújabb szerzeményéről, a kis gyártók között versengő ULI-ról szólt, ezzel összességében kijelenthetjük, hogy az idei esztendő ezen a téren egyértelműen a kaliforniai gyártó éve volt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés