Hirdetés

Fejlesztéseket részletezett az AMD az idei Hot Chips konferencián

Az AMD az idei Hot Chips konferencián nagy leleplezések helyett inkább a már piacon lévő termékekről árult el pár újabb részletet, egész pontosan a közelmúltban elrajtolt Carrizo APU-ról, illetve a Fiji GPU-ról, valamint az arra épülő kártyákról.


[+]

Előbbivel kapcsolatban bővebben beszéltek a color compression nevű eljárásról, amellyel memória sávszélességet lehet megtakarítani, ami különösen jól jön a szűkös sávszélességgel dolgozó APU-k esetében. Az AMD kutatása alapján a memóriahasználat nagyjából 40%-a megy el színekkel kapcsolatos adatforgalomra, ami tetemes mennyiség. Ezen felül sajnos még mindig sok gépben csak egyetlen memóriacsatornát használnak ki a gyártók, ami csak tovább ront a helyzeten. Utóbbi esetben különösen hasznos a color compression, mely például egy kétcsatornás rendszert alkalmazó Carrizo FX-8800P APU esetében 5-7%-kal emeli a tempót, miközben a technológia implementálásához csupán 0,2% szilíciumtöbbletet kívánt meg.


[+]

Az előadások egy másik érdekes része a HBM memória fejlesztését érintette. Ebből kiderült, hogy az AMD még 2007-ben, azaz cirka 8 esztendővel ezelőtt kezdte el a fejlesztést, melynek az első prototípusa még egy CPU lapka mellé került, majd nem sokkal később már két lapka került egy kisebb GPU mellé. A folyamat 2011 után gyorsult fel, amikor is a nagyobb méretű Cypress GPU mellé pakoltak fel két lapkát, majd jött egy még nagyobb, 502 mm²-es lapka immáron négy memóriachippel. Végül a Fury chip replikája tavaly július környékén készült el, amire már a közelmúltban piacra került termékek is épülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés