Felpörögnek a 2,5 colos merevlemezek

A Seagate elkészítette első olyan szerverekbe szánt, 2,5 hüvelykes merevlemezét, amely 15 ezres percenkénti fordulatszámon dolgozik, és a vállalat állítása szerint nem csupán sebessége nőtt a korábbi megoldásokhoz képest, de ráadásul megbízhatósága és fajlagos fogyasztása is kedvezőbbé vált – írja a TG Daily. Az új tárolóegységek a piacvezető gyártó Savvio modellcsaládját egészítik ki, melyben eddig 2,5 hüvelykes, 10 ezer rpm fordulatszámú winchestereket kínáltak SCSI, illetve Serial Attached SCSI (SAS) interfésszel.

A Savvio 15K néven érkező újdonságok SAS csatolófelületet kapnak, kapacitásuk 36 és 73 GB lesz, azaz egyelőre nem érik el a kisebb fordulatszámú egységek akár 146 GB-os befogadóképességét. A merőleges adatrögzítési eljárásnak (Perpendicular Recording, PMR) is köszönhető, hogy átviteli teljesítményük a 3,5 hüvelykes, ugyancsak szerverekbe szánt Cheetah 15K.4 merevlemezekével lesz összevethető; a nagyobb testvér 3,5–4 ms-os átlagos keresési idejéből a hírek szerint mintegy 10%-ot sikerült lefaragni, míg a maximális adatátviteli tempó akár 40%-kal is növekedhet.

Minthogy 2,5 hüvelykes merevlemezeket többnyire igen nagy sűrűségű rendszerekbe, például blade szerverekbe vagy rackbe illeszthető, 1U/2U magas szerverekbe szoktak építeni, fontos a fogyasztás, illetve az ezzel összefüggő hőleadás kérdése is; a 2,5 hüvelykes meghajtók nagyjából 25%-kal kisebb energiafelvétellel jellemezhetők, ráadásul a kisebb méret a szellőzés szempontjából is előnyös. Az új Savvio egységek olyan területeken is alkalmazhatók lesznek, ahol a rendelkezésre állás kritikus tényező, a megbízhatóságot mutató MTBF (Mean Time Between Failures) érték 1,6 millió üzemóra. Részletesebb műszaki adatok és árinformációk egyelőre nem állnak rendelkezésünkre.

A TG Daily beszámolója szerint a Seagate a szerverekbe való 3,5 colos merevlemezek eladásainak csökkenésével számol; a 2006-os év 23 millió leszállított darabjával szemben idén körülbelül 15 millió darabot értékesíthetnek. A csökkenés nyertesei a 2,5 hüvelykes tárolók lehetnek, melyekből a tavalyi 4 millió helyett idén 14 millió is fogyhat, és a tendencia a következő években még tovább erősödik. A Seagate-en kívül jelenleg a Fujitsu és a Hitachi érdekelt a kifejezetten nagyvállalati, szerverekben történő felhasználásra szánt 2,5 hüvelykes merevlemezek piacán; a korábban nyilvánosságra hozott útiterv szerint a Fujitsu is dolgozik saját 15 ezres fordulatszámú, SAS csatolós modelljén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés