Meghajtókból, HDD-kből és szkennerekből áll a világ legkockább hangszere

A Floppotronnal képes előadni készítője a Nirvana egyik legnagyobb klasszikusát és a Star Wars zenéjének egyik legismertebb darabját.

A számítástechnika és a muzsika világa számos ponton kapcsolódik egymáshoz, és most itt nem pusztán arra kell gondolni, hogy lehet géppel is zenét írni. Ott van például a chiptune, amely egy konkrét, létező és többé-kevésbé virágzó stílus, sztárokkal és fellépésekkel, mind a mai napig. De említhetnénk azokat a klasszikus zenekarokat, amelyek híres játékok átdolgozásaival lépnek fel hagyományos koncert- vagy színháztermekben.

Ezeknél azonban sokkal tovább ment a Silent nevű lengyel oldal egyik szerkesztője, aki a két terület viszonyát egy új szintre emelte. Megalkotta ugyanis a Floppotron névre hallgató hangszert, amely 64 floppy meghajtóból, 8 merevlemezből és 2 szkennerből áll. A dalokat az ezek által működés közben kiadott hangokból állítja elő. Tehát ahogy a meghajtók mozgatják a fejüket, ahogy elvégeznek egy írás műveleteket az adattárolón, vagy ahogy a lapolvasó érzékelői beolvasnak egy dokumentumot, hogy csak néhány példát említsünk. Ez így leírva talán kicsit érthetetlenül hangzik, de ha valaki megnézi ezt a két videót, azaz a Star Wars híres The Imperial March, illetve a Nirvana zenekar nem kevésbé kultikus Smells Like Teen Spiritjét, máris képbe kerül valamelyest.

Akinek elnyerte a tetszését a dolog, az a Silenten további részleteket is olvashat a projektről angolul, illetve akár a tervezővel is beszélgethet a fórumon keresztül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés