Hirdetés

Friss adatok érkeztek az AMD Carrizo SoC APU-ról

Az AMD Carrizo SoC APU-járól már korábban is érkeztek információk, amelyek alapján szinte a teljes lapka képességei ismertek. Mára azonban extra adatok is elérhetők, így kiderült, hogy a GlobalFoundries 28 nm-es SHP gyártástechnológiáján készülő termék 3,1 milliárd tranzisztort tartalmaz. Ennél is érdekesebb információ, hogy bár a tranzisztorszám 700 millióval nagyobb a Kaveri APU-hoz viszonyítva a lapkaméret 244 mm² körül maradt.

Az Excavator modul érdekessége, hogy a tervezéséhez GPU-knál alkalmazott magas szintű automatizálást használtak, aminek az eredménye, hogy az új részegység a Steamroller modulhoz viszonyítva 23%-kal kisebb, illetve akár 40%-kal kevesebb energiát igényel a működése azonos teljesítmény mellett. Egy Excavator modul egyébként nagyjából 22 mm²-es kiterjedésű.

A Carrizo SoC APU érdekessége az integrált déli híd lesz, amelyről kiderült, hogy a Waterton kódnévre hallgat, és lényegében a A88X-es Bolton D4 kódnevű vezérlő továbbfejlesztése integrált formában. A Wani kódnevű IGP is igen terjedelmes lesz, mivel az extra tranzisztorok jelentős része ide ment el. Ez a fejlesztés már támogatja az úgynevezett mid-wave preempciót (AMD-s szóhasználat szerint), ami lehetővé teszi, hogy a grafikus vezérlő képes legyen az egyes elkezdett feladatok futtatásának ideiglenes megszakítására annak érdekében, hogy egy kiemelt feladat azonnal elérje és teljes egészében felhasználhassa szükséges erőforrásokat.

A memóriavezérlő szempontjából a Carrizo SoC APU támogatja a DDR3-at és a DDR4-et is. A gyártókhoz eljuttatott legfrissebb dokumentációk szerint a DDR4 csak az FP4, FS2 és SP2 tokozású verziókban lesz elérhető. Az FP4 és az FS2 esetében is opcionális formában. Információink szerint az FP4 lesz a mobil piacra szánt tokozás, az FS2 a beágyazott rendszerekhez és a rendkívül alacsony fogyasztású verziókhoz készül, míg az SP2-t a Toronto kódnevű szerververzió kapja meg.

A friss gyártói dokumentumokban megjelent egy FM2r2 tokozású opció is, amely esetében ki van emelve, hogy a DDR4 semmilyen formában nem érhető el, illetve az integrált déli híd is letiltásra kerül. Ez valószínűleg a Socket FM2+-os opciót jelöli, tehát a butítások érthetők. Ez ellentmondásos is, mivel a korábbi pletykák szerint elvileg a Carrizo SoC APU nem jelent volna meg Socket FM2+-os tokozással, de a friss dokumentumokban fellelhető a termékre utaló jel. Azt nem tudni, hogy ez csak elírás, vagy valóban létező megoldást jelöl. Sajnos az AMD a pletykákat semmilyen formában nem kommentálja, így erre vonatkozóan meg kell várni a hivatalos bejelentéseket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés